Categories
Uncategorized

Αιματουρία (Αιτίες και διερεύνηση)

Ποιες είναι οι αιτίες της αιματουρίας;

– Ουρολοίμωξη

– Πέτρες στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη

– Περίοδος στις γυναίκες (μπορεί να συγχέεται ως αιματουρία)

– Λοίμωξη του προστάτη

– Νεφρική νόσος (Μπορεί να είναι ιατρικές νεφρικές αιτίες)

– Τραύμα του νεφρού

– Καρκίνος της ουροδόχου κύστης (κυρίως σε καπνιστές)

– Καρκίνος των νεφρών (Αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης)

– Διευρυμένος προστάτης σε ηλικιωμένους άνδρες (Αυτό θα πρέπει να θεωρείται η τελευταία αιτία μετά την εξαίρεση άλλων αιτιών)

– Φάρμακα αραίωσης αίματος (ασπιρίνη, κουμαδίνη / βαρφαρίνη)

– Αντιφλεγμονώδη φάρμακα (οίδημα στις αρθρώσεις και χάπια πόνου)

– Σκληρή προπόνηση

Όταν βρεθεί αίμα στα ούρα, ο γιατρός σας θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως όγκος στα νεφρά , στους ουρητήρες ή στην ουροδόχο κύστη. Μόνο περίπου 2 ή 3 στα 100 άτομα με μικροσκοπική αιματουρία έχουν καρκίνο. Όταν βλέπετε πράγματι αίμα στα ούρα, ονομάζεται «μακροσκοπική αιματουρία». Αυτό είναι πολύ πιο πιθανό να συνδέεται με καρκίνο ή άλλο ζήτημα υγείας που χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.

Πώς αξιολογείται η μικροσκοπική αιματουρία;

Επαναλάβετε τον έλεγχο ούρων

Το επόμενο βήμα όταν βρεθεί αίμα μικροσκοπικά είναι να επαναλάβετε το τεστ ούρων. Αυτό ελέγχει ότι το πρώτο εύρημα ήταν σωστό. Θα χρειαστεί να πάρετε ένα δείγμα ούρων απο το μέσο της ούρησης. Οι άντρες που δεν έχουν κάνει περιτομή θα πρέπει να αποσύρουν την ακροποσθία τους για να πάρουν ένα κατάλληλο δείγμα. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ανοίξει τα χείλη του αιδοίου και να καθαρίσουν την ουρήθρα για να πάρουν ένα καθαρό δείγμα.

Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας. Θα θέλουν να μάθουν για οποιαδήποτε λοίμωξη, εμμηνόρροια (περίοδος), πέτρες στα νεφρά, φάρμακα ή πρόσφατο τραυματισμό στα νεφρά. Η απλή επανάληψη της εξέτασης ούρων μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται εάν δεν βρεθεί περαιτέρω αίμα.

Εάν ο έλεγχος δείχνει αίμα και πρωτεΐνες

Εάν βρεθεί πρωτεΐνη στα ούρα μαζί με αίμα, τότε απαιτούνται περισσότερες εξετάσεις ούρων και εξετάσεις αίματος. Αυτές οι εξετάσεις γίνονται για να διαπιστωθεί εάν η αιτία της νεφρικής νόσου είναι η αιτία. Μερικές φορές γίνεται βιοψία νεφρού (βάζοντας μια βελόνα στο νεφρό) . Πολλά από αυτά τα θέματα υγείας δεν χρειάζονται θεραπεία.

Εάν η εξέταση δείχνει αίμα αλλά δεν υπάρχει πρωτεΐνη

Εάν μια δοκιμή επαναλαμβανόμενων ούρων εξακολουθεί να δείχνει αίμα και δεν υπάρχει πρωτεΐνη, το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει:

– εξέταση αίματος για νεφρική λειτουργία.

– κυστεοσκόπηση (μια διαδικασία για να κοιτάξετε μέσα στην ουροδόχο κύστη).

– τεστ απεικόνισης, όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα για να δείτε τα εσωτερικά και εξωτερικά μέρη του νεφρού, τους ουρητήρες και την ουροδόχο κύστη.

Τις περισσότερες φορές δεν εντοπίζεται συγκεκριμένη αιτία αίματος στα ούρα. Θα σας ζητηθεί να κάνετε ένα άλλο τεστ ούρων 1 και 2 χρόνια αργότερα. Εάν δεν βρεθεί περαιτέρω αίμα, τότε δεν απαιτείται περαιτέρω εξέταση. Εάν εξακολουθείτε να έχετε αίμα στα ούρα σας, αυτές οι εξετάσεις πιθανότατα θα επαναληφθούν.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο εύρεσης καρκίνου;

Οι καρκίνοι δεν αποτελούν συχνά την αιτία της μικροσκοπικής αιματουρίας στα ούρα. Υπάρχουν όμως πολλά ζητήματα υγείας που αυξάνουν την πιθανότητα να είναι η αιτία , ένας όγκος της ουροδόχου κύστης ή του νεφρού. Το να βλέπουμε αίμα στα ούρα (“μακροσκοπική αιματουρία”) είναι το πιο ανησυχητικό. Ένα ιστορικό καπνίσματος ή τρέχοντος καπνίσματος θα αυξήσει την ανησυχία του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης για την εύρεση καρκίνου.

Ζητήματα που αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου

– Ηλικία άνω των 35 ετών

– Προηγούμενο ορατό “ακαθάριστο” αίμα στα ούρα

– Κάπνισμα τσιγάρων (παλαιότερες ή τρέχουσες)

– Χημικά στο χώρο εργασίας

– Προηγούμενη πυελική ακτινοβολία για καρκίνο

– Προηγούμενη ουρολογική διαταραχή ή ασθένεια

– Ερεθιστικά συμπτώματα κενού (πόνος, λοίμωξη)

– Χρόνια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

– Θεραπευτική αγωγή

Τι γίνεται αν έχω αίμα στα ούρα μου;

Εάν σας διαγνώσει ο ιατρός σας ότι έχετε μικροσκοπική αιματουρία, μην πανικοβληθείτε επειδή οι περισσότερες αιτίες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή. Βεβαιωθείτε ότι επαναλαμβάνετε το τεστ ούρων αμέσως. Ο Ιατρός σας θα σας πει στη συνέχεια εάν πρέπει να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ούρων ή εξετάσεις απεικόνισης όπως ακτινογραφίες και κυστεοσκόπηση. Φροντίστε να ακολουθήσετε ό, τι σας λέει ο γιατρός σας να κάνετε, έτσι ώστε εάν υπάρχει σοβαρή κατάσταση, να μπορεί να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *