Καρκίνος Πέους

Ο καρκίνος του πέους, είναι όταν τα κύτταρα αναπτύσσονται εκτός ελέγχου στο πέος ενός άνδρα. Ξεκινά συχνά στα κύτταρα του δέρματος και μπορεί να λειτουργήσει μέσα του. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί, ειδικά αν βρεθεί νωρίς.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του πέους, όπως:

   – Πλακώδες καρκίνωμα . Αυτό αποτελεί το 95% των περιπτώσεων καρκίνου του πέους. Ξεκινά συνήθως από την ακροποσθία σας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε              άλλα μέρη του πέους σας.

   – Σάρκωμα.

   – Μελάνωμα.

   – Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Αιτίες καρκίνου του πέους και παράγοντες κινδύνου

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τον καρκίνο του πέους. Η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο συχνό σε άνδρες που:

– Είναι φορείς (HPV)

– Είναι άνω των 60 ετών

– Κάπνισμα

– Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω HIV ή AIDS

Σημεία και συμπτώματα του καρκίνου του πέους

Οι αλλαγές στο δέρμα του πέους είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του πέους. Μπορούν να εμφανιστούν στην ακροποσθία των ανδρών που δεν έχουν περιτομηθεί, στην άκρη του πέους (στα μάτια) ή στον άξονα.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πέους περιλαμβάνουν:

  – Αλλαγές στο πάχος ή το χρώμα του δέρματος

  – Ένα εξάνθημα στο πέος σας.

  – Μια πληγή στο πέος σας, η οποία μπορεί να αιμορραγεί

  – Οίδημα στην ακροποσθία.

  – Εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα.

Αυτά τα σημεία δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο του πέους. Ενδέχεται να έχετε λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση. Αλλά είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό για τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα στο πέος σας .

Θεραπεία

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου του πέους. Όταν η βλάβη είναι μικρή, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με laser ή κρυοπηξία με ελάχιστες παρενέργειες. Σε μεγαλύτερες βλάβες, θα χρειαστεί να γίνει τοπική χειρουργική αφαίρεσή τους, η οποία όμως δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του πέους.

Σε μεγαλύτερες βλάβες, ίσως χρειαστεί να γίνει αφαίρεση τμήματος του πέους (μερική πεεκτομή) και παράλληλα αφαίρεση λεμφαδένων από τη βουβωνική χώρα ή και την πύελο. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί της αφαίρεσης τμήματος του πέους μπορεί να εφαρμοστεί η εξωτερική ακτινοβολία· η παρακολούθηση, όμως, και εδώ επιβάλλεται να είναι πολύ προσεκτική, ώστε, αν επανεμφανιστεί ο καρκίνος, να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.