Καρκίνος Όρχεων

Καρκίνος Όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται στους όρχεις, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο όσχεο. Οι όρχεις παράγουν αρσενικές ορμόνες φύλου και σπέρμα για αναπαραγωγή. Σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος. Ωστόσο, ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ο καρκίνος των όρχεων είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος, ακόμη και όταν έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον όρχι. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου των όρχεων, ενδέχεται να λάβετε μία από τις πολλές θεραπείες ή έναν συνδυασμό.

Οι καρκίνοι των όρχεων ταξινομούνται σε δύο μεγάλες ομάδες, ανάλογα με τα κύτταρα τα οποία αναπτύσσουν τις ανωμαλίες. Οι όγκοι των γεννητικών κυττάρων περιλαμβάνουν τις ενδοσωληναριακές νεοπλασίες, τα σεμινώματα, το χοριοκαρκίνωμα, το εμβρυικό καρκίνωμα, το τεράτωμα, τον όγκο του λεκιθικού ασκού και τους μικτούς όγκους γεννητικών κυττάρων. Στους όγκους των στρωματικών κυττάρων περιλαμβάνονται οι όγκοι κυττάρων Sertoli, οι όγκοι κυττάρων Leydig και τα γοναδοβλαστώματα.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος των όρχεων;

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνική διόγκωση σε ένα ή και στους δύο όρχεις
  • Ξαφνικό αίσθημα βάρους στο όσχεο
  • Βουβός πόνος στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα
  • Ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο
  • Πόνος ή δυσφορία στον όρχι ή στο όσχεο
  • Γυναικομαστία ή Μαστοδυνία
  • Πόνος στην πλάτη

Ο καρκίνος επηρεάζει συνήθως μόνο έναν όρχι.

Καρκίνος όρχεων: Αίτια και Παράγοντες κινδύνου

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο των όρχεων στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται όταν αλλοιώνονται υγιή κύτταρα σε έναν όρχι. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και χωρίζονται με ομαλό τρόπο ώστε το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά. Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές κάποια κύτταρα φανερώνουν ανωμαλίες. Αυτές διαταράσσουν την ομαλή ανάπτυξη των κυττάρων, ξεφεύγοντας από τα κανονικά όρια.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:

  • Ένας μη κατεβασμένος όρχεις (κρυπτορχιδισμός): Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιακή περιοχή κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν από τη γέννηση. Οι άνδρες που έχουν όρχεις που δεν κατέβηκαν ποτέ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων από τους άνδρες των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά. Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη και αν ο όρχις έχει χειρουργικά τοπoθετηθεί στο ημιόσχεο.
  • Μη φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων: Καταστάσεις που προκαλούν την ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων, όπως το σύνδρομο Klinefelter, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Εάν τα μέλη της οικογένειας είχαν καρκίνο των όρχεων, ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο.
  • Ηλικία: Ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα σε αυτούς ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Διάγνωση και Πρόληψη

Αρχικό βήμα στη διάγνωση του καρκίνου των όρχεων αποτελεί η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση του ασθενούς. Ο ιατρός θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν υπάρχει σκληρία στους όρχεις, ή κάποιο ψηλαφητό εξόγκωμα. Αφού εξετάσει τους όρχεις, ο ιατρός θα προχωρήσει στον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο. Οι απλές εξετάσεις αίματος θα φανερώσουν ανεβασμένους καρκινικούς δείκτες, σε περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από καρκίνο των όρχεων. Εν συνεχεία, το απλό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν οποιαδήποτε πιθανή σκληρία οφείλεται σε καρκίνο των όσχεων. Η αξονική τομογραφία θώρακος και άνω κοιλίας διενεργείται όταν πλέον έχει επιβεβαιωθεί η διάγνωση του καρκίνου, με σκοπό την ανεύρεση πιθανών μεταστάσεων.  

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του καρκίνου των όρχεων. Ο Δρ. Αντωνόπουλος συνιστά τακτικές αυτοεξετάσεις όρχεων για να εντοπιστεί νωρίτερα ο καρκίνος των όρχεων στο αρχικό του στάδιο.

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος των όρχεων;

Κάθε διαφορετικός τύπος καρκίνου των όρχεων χρειάζεται συγκεκριμένη θεραπεία. Τα σεμινώματα και οι μη σεμινωματώδεις καρκίνοι είναι διαφορετικοί στην τάση τους να εξαπλώνονται, στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνονται και στην ανταπόκρισή τους στην ακτινοθεραπεία. Συνεπώς, συχνά απαιτούνται διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, τις οποίες οι γιατροί επιλέγουν με βάση το είδος του καρκίνου και το στάδιό του.

Για τα σεμινώματα, η θεραπεία μπορεί να είναι απλή χειρουργική εκτομή του όρχεος. Ενδέχεται να χρειαστούν και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Εντούτοις, σπάνια είναι απαραίτητη η χειρουργική εκτομή και των σύστοιχων λεμφαδένων. Ακόμα και αν έχει εξαπλωθεί σε αυτούς ο καρκίνος, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην ακτινοθεραπεία.

Αν και οι περισσότεροι μη σεμινωματώδεις καρκίνοι δεν διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια, όσοι είναι περιορισμένοι στον όρχι μπορεί να μην χρειασθούν άλλη θεραπεία πέρα από την χειρουργική αφαίρεσή του.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εντοπίσετε πόνο, πρήξιμο ή εξόγκωμα στους όρχεις ή στη βουβωνική χώρα, ειδικά εάν αυτά τα σημεία και συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Ο ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Α. Αντωνόπουλος είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική Ουρολογία και στην Ανδρολογία. Εάν υποπτεύεστε ανάπτυξη καρκίνου των όρχεων, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες.