Καρκίνος Όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται στους όρχεις , που βρίσκονται μέσα στο όσχεο .Οι όρχεις παράγουν αρσενικές ορμόνες φύλου και σπέρμα για αναπαραγωγή. Σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος. Όμως, ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ο καρκίνος των όρχεων είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμος, ακόμη και όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον όρχι. Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου των όρχεων, ενδέχεται να λάβετε μία από τις πολλές θεραπείες ή έναν συνδυασμό.

Συμπτώματα

Τα σημεία και τα συμπτώματα του καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:

   – Μία ξαφνική διόγκωση σε ένα η και στους δύο όρχεις

   – Ένα ξαφνικό αίσθημα βάρους στο όσχεο

   – Ένας βουβός πόνος στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα

   – Μια ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο

   – Πόνος ή δυσφορία στον όρχι ή στο όσχεο

   –  Γυναικομαστία ή Μαστοδυνία

   – Πόνος στην πλάτη

Ο καρκίνος επηρεάζει συνήθως μόνο έναν όρχι.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν εντοπίσετε πόνο, πρήξιμο ή εξόγκωμα στους όρχεις ή στη βουβωνική χώρα, ειδικά εάν αυτά τα σημεία και συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Αιτιοπαθογένεια

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο των όρχεων στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ο καρκίνος των όρχεων εμφανίζεται όταν αλλοιώνονται υγιή κύτταρα σε έναν όρχι. Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται και χωρίζονται με ομαλό τρόπο ώστε το σώμα σας να λειτουργεί κανονικά. Αλλά μερικές φορές κάποια κύτταρα αναπτύσσουν ανωμαλίες, προκαλώντας αυτή την ανάπτυξη να ξεφύγει από έλεγχο.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων περιλαμβάνουν:

– Ένας μη κατεβασμένος όρχεις (κρυπτορχιδισμός). Οι όρχεις σχηματίζονται στην κοιλιακή περιοχή κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνήθως κατεβαίνουν στο όσχεο πριν από τη γέννηση. Οι άνδρες που έχουν όρχεις που δεν κατέβηκαν ποτέ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των όρχεων από τους άνδρες των οποίων οι όρχεις κατέβηκαν κανονικά. Ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος ακόμη και αν ο όρχις έχει χειρουργικά τοπoθετηθεί στο ημιόσχεο.

Μη φυσιολογική ανάπτυξη των όρχεων. Καταστάσεις που προκαλούν την ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων, όπως το σύνδρομο Klinefelter, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των όρχεων.

Οικογενειακό ιστορικό. Εάν τα μέλη της οικογένειας είχαν καρκίνο των όρχεων, ενδέχεται να έχετε αυξημένο κίνδυνο.

Ηλικία. Ο καρκίνος των όρχεων επηρεάζει τους εφήβους και τους νεότερους άνδρες, ιδιαίτερα σε αυτούς ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Πρόληψη

!!Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης του καρκίνου των όρχεων.

!!Ο Ιατρός συνιστά τακτικές αυτοεξετάσεις όρχεων για να εντοπιστεί πρωιμότερα ο καρκίνος των όρχεων στο αρχικό του στάδιο.

Θεραπεία

Καμιά θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους πάσχοντες από καρκίνο των όρχεων. Τα σεμινώματα και οι μη σεμινωματώδεις καρκίνοι είναι διαφορετικοί στην τάση τους να εξαπλώνονται, στον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνονται και στην απόκρισή τους στην ακτινοθεραπεία. Συνεπώς, συχνά απαιτούνται διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, τις οποίες οι γιατροί επιλέγουν με βάση το είδος του καρκίνου και το στάδιό του.

Για τα σεμινώματα η θεραπεία μπορεί να είναι απλή χειρουργική εκτομή του όρχεος, αλλά ενδέχεται να χρειασθούν και ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Εν τούτοις, σπάνια είναι απαραίτητη και η χειρουργική εκτομή των σύστοιχων λεμφαδένων, διότι ακόμα και αν έχει εξαπλωθεί σε αυτούς ο καρκίνος, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην ακτινοθεραπεία.

Αν και οι περισσότεροι μη σεμινωματώδεις καρκίνοι δεν διαγιγνώσκονται σε πρώιμα στάδια, όσοι είναι περιορισμένοι στον όρχι μπορεί να μην χρειασθούν άλλη θεραπεία πέρα από την χειρουργική αφαίρεσή του.