Καρκίνος Ουρητήρα

Ο καρκίνος του ουρητήρα είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στα κύτταρα στο εσωτερικό των σωλήνων (ουρητήρες) που συνδέουν τα νεφρά σας με την ουροδόχο κύστη. Οι ουρητήρες αποτελούν μέρος του ουροποιητικού συστήματος και μεταφέρουν ούρα που παράγονται από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη. Ο καρκίνος του ουρητήρα είναι ασυνήθιστος. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους ενήλικες και σε άτομα που είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος του ουρητήρα σχετίζεται στενά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ουρητήρα έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, οπότε ο γιατρός σας θα συστήσει εξετάσεις για να αναζητήσει σημάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η θεραπεία για το καρκίνο του ουρητήρα περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται χημειοθεραπεία.

Συμπτώματα

–  Αίμα στα ούρα

–  Πόνος στην πλάτη

–  Πόνος κατά την ούρηση

– Απώλεια βάρους

– Κόπωση

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο του ουρητήρα.

Ανάπτυξη μεταλλάξεων και πολλαπλασιασμός καρκινικών κυττάρων στο ουροθήλιο. Το αποτέλεσμα είναι μια αυξανόμενη μάζα ανώμαλων κυττάρων που μπορούν να αναπτυχθούν για να μπλοκάρουν τον ουρητήρα ή να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος.

Παράγοντες κινδύνου:

 – Αύξηση της ηλικίας. Ο κίνδυνος καρκίνου του ουρητήρα αυξάνεται με την ηλικία.

 – Προηγούμενος καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνο των νεφρών έχουν   αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ουρητήρα.

 – Κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ουρητήρα, καθώς και άλλων καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου   των νεφρών και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

 – Χρόνια χρήση αναλγητικών

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική και περιλαμβάνει συντηρητικές και ριζικές επεμβάσεις ανάλογα με τα ευρήματα και την κατάσταση του ασθενούς. Συστηματική χημειοθεραπεία θα εφαρμοσθεί σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.