Καρκίνος Ουρητήρα

καρκίνος ουρητήρα

Οι ουρητήρες αποτελούν μέρος του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος και μεταφέρουν ούρα που παράγονται από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη. Ο καρκίνος του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στα κύτταρα στο εσωτερικό των σωλήνων (ουρητήρες) που συνδέουν τα νεφρά σας με την ουροδόχο κύστη. Είναι ασυνήθιστος, αποτελώντας μόλις το 5-10% των ουροθηλιακών καρκίνων. Εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους και σε άτομα που είχαν προηγουμένως λάβει θεραπεία για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος του ουρητήρα σχετίζεται στενά με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του ουρητήρα έχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, οπότε ο γιατρός σας θα συστήσει εξετάσεις για να αναζητήσει σημάδια καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Η θεραπεία για το καρκίνο του ουρητήρα περιλαμβάνει συνήθως χειρουργική επέμβαση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνίσταται χημειοθεραπεία.

Συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος ουρητήρα

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου είναι ασυμπτωματικός. Μετέπειτα, κύριο σύμπτωμα το οποίο παρουσιάζει αποτελεί η αιματουρία, δηλαδή η παρουσία αίματος στα ούρα. Σε κάποιες περιπτώσεις η αιματουρία συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν:

 • Πόνος στην πλάτη
 • Δυσουρία: Πόνος ή δυσκολία κατά την ούρηση
 • Συχνοουρία
 • Απώλεια βάρους
 • Ανορεξία
 • Κόπωση

Αίτια και παράγοντες κινδύνου του καρκίνου του ουρητήρα

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο του ουρητήρα. Παρ’ όλα αυτά, παρουσιάζει κοινά αίτια με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Κύριο αυτών αποτελεί η ανάπτυξη μεταλλάξεων και πολλαπλασιασμός καρκινικών κυττάρων στο ουροθήλιο. Το αποτέλεσμα είναι μια αυξανόμενη μάζα ανώμαλων κυττάρων που μπορούν να αναπτυχθούν για να μπλοκάρουν τον ουρητήρα ή να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές του σώματος. Οι άνδρες εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο του ουρητήρα σε σύγκριση με τις γυναίκες, σε αναλογία 3 προς 1.

Σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του ουρητήρα είναι η πολυετής έκθεση σε βλαβερές ουσίες, όπως οι χρωστικές κι άλλα βιομηχανικά χημικά. Εκτός από αυτό, παρατίθενται ενδεικτικά άλλοι παράγοντες κινδύνου που πιθανώς να επηρεάζουν τα ποσοστά ανάπτυξης καρκίνου του ουρητήρα:

 • Αύξηση της ηλικίας. Ο κίνδυνος καρκίνου του ουρητήρα αυξάνεται με την ηλικία.
 • Προηγούμενος καρκίνος της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή καρκίνο των νεφρών έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ουρητήρα.
 • Κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του ουρητήρα, καθώς και άλλων καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου   των νεφρών και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
 • Χρόνια χρήση αναλγητικών ή άλλων φαρμάκων, όπως η κυκλοφωσφαμίδη.
 • Γενετικοί παράγοντες ή νόσοι του νεφρού και του ουρητήρα.
 • Σύνδρομο Lynch, κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν καρκίνο στον ουρητήρα και το παχύ έντερο.

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος ουρητήρα;

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων καρκίνου του ουρητήρα, το πρώτο βήμα που πραγματοποιεί ο ιατρός είναι η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση. Πραγματοποιούνται γενικές εξετάσεις ούρων, ενώ ο ασθενής υποβάλλεται σε κυστεοσκόπηση, με σκοπό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μετά από αυτό, διενεργείται κυτταρολογική εξέταση ούρων και έλεγχος των καρκινικών δεικτών. Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως η αξονική και μαγνητική ουρογραφία και η υπερηχοτομογραφία νεφρών και ουροδόχου κύστης. Αυτές οι εξετάσεις σκιαγραφούν ολόκληρη τη διαδρομή του ουροποιητικού συστήματος, δίνοντας την ευχέρεια στον θεράποντα ιατρό να ελέγξει σε βάθος την πιθανότητα εμφάνισης όγκου. Τέλος, ο ιατρός ενδέχεται να υποβάλει τους ασθενείς σε ουρητηροσκόπηση, μια εξέταση που πραγματοποιείται υπό αναισθησία. Με τη βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου, ο ιατρός ανεβαίνει μέσα στον ουρητήρα και στη νεφρική πύελο.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι χειρουργική και περιλαμβάνει συντηρητικές και ριζικές επεμβάσεις ανάλογα με τα ευρήματα και την κατάσταση του ασθενούς. Συστηματική χημειοθεραπεία θα εφαρμοστεί σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.

Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία της νόσου περιλαμβάνει μια επέμβαση η οποία ονομάζεται ριζική νεφροουρητηρεκτομή. Αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιείται ολική αφαίρεση του νεφρού και του ουρητήρα. Σε πιο συντηρητικές μορφές της επέμβασης αυτής ο ιατρός αφαιρεί ένα μικρό τμήμα του ουρητήρα. Οι χειρουργικές αυτές αντιμετωπίσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο ρομποτικά, όσο και λαπαροσκοπικά. Ο ασθενής νοσηλεύεται για 2 έως 4 ημέρες.

Ο ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Α. Αντωνόπουλος είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική Ουρολογία και στην Ανδρολογία. Εάν υποπτεύεστε ανάπτυξη καρκίνου του ουρητήρα, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του άμεσα για περισσότερες πληροφορίες.