Καρκίνος Προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες, αλλά είναι θεραπεύσιμος στα αρχικά στάδια της νόσου.
Ο προστάτης έχει διάφορες λειτουργίες, όπως:
– παράγει ένα υγρό που τρέφει και μεταφέρει το σπέρμα
– (PSA), μια πρωτεΐνη που βοηθά το σπέρμα να διατηρήσει την υγρή του κατάσταση
– βοηθά στον έλεγχο των ούρων.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συνηθέστερος καρκίνος που επηρεάζει τους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Περίπου 1 στους 9 άνδρες θα λάβουν μια διάγνωση καρκίνου του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, μόνο 1 στους 41 από αυτούς θα πεθάνει ως αποτέλεσμα αυτού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική, ειδικά στα αρχικά στάδια. Η συστηματική εξέταση επιτρέπει στους γιατρούς να ανιχνεύουν πολλές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη προτού εξαπλωθούν.
Αυξημένο PSA
Το PSA είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται στον προστάτη αδένα, το PSA είναι μία εξέταση ειδική για τον προστάτη αλλά όχι για τον καρκίνο του προστάτη. Αυξημένα επίπεδα μπορεί να προκαλούνται από φλεγμονή του προστάτη, καλοήθη υπερπλασία ή προηγούμενους ιατρικούς χειρισμούς. Με επίπεδα PSA ανάμεσα στο 3 και 10 μόνο 20% των ανδρών έχουν καρκίνο προστάτη στη βιοψία. Υψηλότερα επίπεδα PSA κάνουν την πιθανότητα καρκίνου προστάτη πιο πιθανή (50% πιθανότητα με PSA μεγαλύτερο του 10). Ο ουρολόγος βασισμένος στα δεδομένα της εξέτασης του PSA και της δακτυλικής εξέτασης του προστάτη θα συζητήσει μαζί σας για το αν χρειάζεται να γίνει βιοψία προστάτη.
Τα αρσενικά που παρουσιάζουν συμπτώματα μπορεί να παρατηρήσουν:
– δυσκολία στην έναρξη και τη διατήρηση της ούρησης
– μια συχνή ώθηση να ουρήσει, ειδικά τη νύχτα
– αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα
– επώδυνη ούρηση
– σε ορισμένες περιπτώσεις, πόνο στην εκσπερμάτιση
– δυσκολία στην επίτευξη ή τη διατήρηση μιας στύσης
– πόνο ή δυσφορία όταν κάθεστε, αν ο προστάτης είναι διευρυμένος
Προχωρημένα συμπτώματα
Ο προχωρημένος καρκίνος του προστάτη μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:
– το κάταγμα των οστών ή ο οστικός πόνος, ειδικά στους γοφούς, τους μηρούς ή τους ώμους
– οίδημα ή πρήξιμο στα πόδια ή τα πόδια
– απώλεια βάρους
– κούραση
– αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
– πόνος στην πλάτη
Θεραπεία
Εάν ο καρκίνος είναι μικρός και εντοπισμένος, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει:
Παρατηρητική αναμονή ή ενεργό παρακολούθηση
Ο γιατρός μπορεί να ελέγχει τα επίπεδα του PSA στο αίμα τακτικά αλλά να μην κάνει άμεση δράση.Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά και ο κίνδυνος παρενεργειών μπορεί να υπερτερεί της ανάγκης για άμεση θεραπεία.
Χειρουργική επέμβαση
Ένας χειρουργός μπορεί να πραγματοποιήσει μια προστατεκτομή. Μπορούν να αφαιρέσουν τον αδένα του προστάτη χρησιμοποιώντας είτε λαπαροσκοπική είτε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.
Όγκος προστάτη – Ριζική προστατεκτομή
Κατά την διάρκεια της επέμβασης γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του προστατικού αδένα, των σπερματοδόχων κύστεων, των παράπλευρων λεμφαδένων μαζί με τον περιπροστατικό λιπώδη ιστό. Η επέμβαση αυτή γίνεται με τρεις τρόπους.
Οπισθοηβική Προστατεκτομή: γίνεται μια τομή λίγο κάτω από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση και διανοίγονται τα στρώματα του κοιλιακού τοιχώματος και της ουροδόχου κύστης. Στη συνέχεια γίνεται εκτομή των λεμφαδένων στα πλάγια τοιχώματα της πυέλου και κατόπιν αφαίρεση του προστατικού αδένα των σπερματοδόχων κύστεων και λιπώδους ιστού. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 3 ώρες. video
Περινεική Προστατεκτομή: γίνεται μία τομή στη βάση της πυέλου μεταξύ όρχεων και πρωκτού. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να έχει προκύψει από τον προεγχειρητικό έλεγχο ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μετάστασης του καρκίνου στους λεμφαδένες, γιατί με την επέμβαση αυτή δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στους λεμφαδένες και συνεπώς η αφαίρεσή τους. video
Λαπαροσκοπική – Ρομποτική Προστατεκτομή: γίνονται 5 με 6 τομές του 1-1,5cm στην κοιλιακή χώρα μέσα από τις οποίες εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Η μέθοδος αυτή δίνει την δυνατότητα στον χειρουργό για μια πιο άμεση προσέγγιση τον παθολογικών ιστών μέσω της μεγαλύτερης ευκρίνειας των εικόνων που μπορεί να έχει διεγχειρητικα, περιορίζει όμως τον έλεγχο και το οπτικό πεδίο του χειρουργού.
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Η παραμονή του ασθενή στο νοσοκομείο εξαρτάται από την επιλογή της χειρουργικής μεθόδου και την μετεγχειρητική κατάστασή του και κυμαίνεται μεταξύ 3-5 ημερών.
Ακτινοθεραπεία
Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
Βραχυθεραπεία: Ένας γιατρός θα εμφυτεύσει ραδιενεργούς σπόρους στον προστάτη για να παρέχει στοχευμένη ακτινοθεραπεία.
Συμμορφική θεραπεία ακτινοβολίας: Στόχος είναι μια συγκεκριμένη περιοχή, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για υγιή ιστό. Ένας άλλος τύπος, που ονομάζεται ακτινοθεραπεία με ρυθμιζόμενη ένταση, χρησιμοποιεί δοκούς με μεταβλητή ένταση.
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Ένας γιατρός θα συζητήσει την καλύτερη επιλογή για το άτομο.
Προχωρημένος καρκίνος του προστάτη
Καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει, μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σώμα. Εάν εξαπλωθεί ή αν επανέλθει μετά την ύφεση, οι επιλογές θεραπείας θα αλλάξουν.
Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
Χημειοθεραπεία: Αυτό μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα γύρω από το σώμα, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ορμονική θεραπεία: Τα ανδρογόνα είναι αρσενικές ορμόνες. Τα κύρια ανδρογόνα είναι τεστοστερόνη και διυδροτεστοστερόνη. Ο αποκλεισμός ή η μείωση αυτών των ορμονών φαίνεται ότι σταματούν ή καθυστερούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Μια επιλογή είναι να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσετε τους όρχεις, οι οποίοι παράγουν τις περισσότερες από τις ορμόνες του σώματος. Διάφορα φάρμακα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.
Νέες θεραπείες
Ορισμένες νεότερες προσεγγίσεις αποσκοπούν στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη χωρίς τις παρενέργειες που μπορούν να επιφέρουν άλλες επιλογές θεραπείας.
Αυτά περιλαμβάνουν:
– κρυοθεραπεία
– υψηλής έντασης εστιασμένη υπερήχων
Μετά από χειρουργική επέμβαση, ένας γιατρός θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα επίπεδα PSA.