Ακράτεια
Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια διαρροή ούρων. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο ουρεί όταν δεν το θέλει. Ο έλεγχος του ουροποιητικού σφιγκτήρα είτε χάνεται είτε εξασθενεί. Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα που πλήττει πολλούς ανθρώπους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Ένωση, το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν ακράτεια ούρων.Η ακράτεια ούρων είναι συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το 30% των γυναικών ηλικίας 30-60 ετών υποφέρουν από αυτό, σε σύγκριση με 1,5-5% των ανδρών.
Γρήγορα γεγονότα για την ακράτεια ούρων
– Η ακράτεια ούρων είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
– Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί ακράτεια ούρων.
– Η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι και οι δύο παράγοντες κινδύνου για ακράτεια ούρων.
– Η ακράτεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα.
– Μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες άγχους, σε βήχα, μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη και είναι πιο συχνό με καταστάσεις όπως η παχυσαρκία.
Οι πιθανότητες να συμβεί αυξάνονται με την ηλικία.
Τύποι ακράτειας:
1) Ακράτεια προσπαθείας
Εάν τα ούρα διαρρεύσουν όταν πηδάτε, βήχετε ή γελάτε, μπορεί να έχετε ακράτεια προσπαθείας. Οποιαδήποτε σωματική άσκηση που αυξάνει την κοιλιακή πίεση ασκεί επίσης πίεση στην ουροδόχο κύστη.Συχνά διαρρέει μόνο μια μικρή ποσότητα ούρων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η πίεση μιας πλήρους κύστης ξεπερνά την ικανότητα του σώματος να συγκρατεί τα ούρα. Η διαρροή συμβαίνει ακόμη και αν οι μύες της ουροδόχου κύστης δεν συστέλλονται και δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ουρήσετε.Οι αιτίες και ο τύπος της ακράτειας συνδέονται στενά. Οι παράγοντες περιλαμβάνουν:
-εγκυμοσύνη και τοκετό
-εμμηνόπαυση, καθώς η πτώση των οιστρογόνων μπορεί να κάνει τους μυς πιο αδύναμους
-υστερεκτομή και μερικές άλλες χειρουργικές επεμβάσεις
-ηλικία
-παχυσαρκία
Η ακράτεια προσπαθείας συμβαίνει όταν ο ουρηθρικός σφιγκτήρας, οι μύες του πυελικού εδάφους ή και οι δύο αυτές δομές έχουν αποδυναμωθεί ή καταστραφεί και δεν μπορούν να συγκρατήσουν αξιόπιστα στα ούρα.
Στους άνδρες, η πιο συχνή αιτία ακράτεια προσπαθείας είναι η βλάβη του σφιγκτήρα των ούρων που προκλήθηκε μέσω χειρουργικής επέμβασης προστάτη ή κατάγματος πυέλου.
Οι πνευμονικές καταστάσεις που προκαλούν συχνό βήχα, όπως το εμφύσημα και η κυστική ίνωση, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ακράτεια του στρες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
2) Επιτακτικού τύπου ακράτεια
Εάν αισθάνεστε έντονη επιθυμία να ουρήσετε ακόμα και όταν η ουροδόχος κύστη σας δεν είναι γεμάτη, η ακράτεια μπορεί να σχετίζεται με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, που μερικές φορές ονομάζεται επιτακτική ακράτεια. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες και συνεπάγεται σε υπερβολική ώθηση για ούρηση αμέσως, ακολουθούμενη συχνά από απώλεια ούρων προτού φτάσετε στο μπάνιο. Ακόμα κι αν δεν είχατε κάποια απώλεια , η επείγουσα και η συχνότητα των ούρων μπορεί να επηρεάσουν την εργασία και την κοινωνική ζωή λόγω της ανάγκης να συνεχίσετε να τρέχετε στο μπάνιο. Η επείγουσα ανάγκη προκαλείται όταν ο μυς της ουροδόχου κύστης, ο εξωστήρας μυς, αρχίζει να συστέλλεται και σηματοδοτεί την ανάγκη ούρησης, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη.
Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη μπορεί να προκύψει από φυσικά προβλήματα που εμποδίζουν το σώμα σας να σταματήσει τις ακούσιες συσπάσεις των μυών της ουροδόχου κύστης. Τέτοια προβλήματα περιλαμβάνουν βλάβη στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη ή τα νεύρα που εκτείνονται από τη σπονδυλική στήλη έως την ουροδόχο κύστη – για παράδειγμα, από ατύχημα, σακχαρώδη διαβήτη ή νευρολογική ασθένεια. Ερεθιστικές ουσίες εντός της ουροδόχου κύστης, όπως αυτές που παράγονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν συστολή του μυός της ουροδόχου κύστης.
Συχνά δεν υπάρχει αναγνωρίσιμη αιτία για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, αλλά οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν το πρόβλημα καθώς γερνούν. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ειδικότερα, τείνουν να αναπτύξουν αυτήν την κατάσταση, ίσως λόγω αλλαγών που σχετίζονται με την ανατομία της περιοχής . Οι γυναίκες αφροαμερικάνων με ακράτεια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης από την ακράτεια προσπαθείας, ενώ το αντίθετο ισχύει στις λευκές γυναίκες.
Επιπλέον, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν επιτακτική ούρηση . Μερική απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος από πέτρα της ουροδόχου κύστης, όγκος (σπάνια) ή, στους άνδρες, ένας διευρυμένος προστάτης (μια κατάσταση γνωστή ως καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή BPH) μπορεί να προκαλέσει επείγουσα ανάγκη, συχνότητα και μερικές φορές να προκαλεί ακράτεια. Η χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη ή η ΒΡΗ μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα υπερδραστηριότητας της ουροδόχου κύστης, όπως και η κρυοθεραπεία και η βραχυθεραπεία για το καρκίνο του προστάτη.
Οι νευρολογικές ασθένειες (όπως η νόσος του Πάρκινσον και η σκλήρυνση κατά πλάκας) μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ακράτεια, όπως και το εγκεφαλικό. Όταν νοσηλεύεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, 40% έως 60% των ασθενών έχουν ακράτεια. Μέχρι την απόρριψή τους, το 25% το έχει ακόμη, και ένα χρόνο αργότερα, το 15% συνεχίζει να το έχει.
3) Μικτού τύπου ακράτεια
Εάν έχετε συμπτώματα τόσο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης όσο και της ακράτειας προσπαθείας, πιθανώς έχετε μικτή ακράτεια, ένας συνδυασμός και των δύο τύπων. Οι περισσότερες γυναίκες με ακράτεια έχουν συμπτώματα άγχους . Η μικτή ακράτεια εμφανίζεται επίσης σε άνδρες που είχαν αφαιρέσει τον προστάτη ή χειρουργική επέμβαση για έναν διευρυμένο προστάτη και σε ευπαθείς ομάδες ηλικιωμένων από οποιοδήποτε φύλο.
4) Ακράτεια υπερπλήρωσης
Εάν η ουροδόχος κύστης σας δεν μπορεί να εκκενωθεί πλήρως, μπορεί να αντιμετωπίσετε διαφυγή ούρων, με ή χωρίς να αισθανθείτε την ανάγκη να πάτε. Η ακράτεια υπερπλήρωσης συμβαίνει όταν κάτι εμποδίζει τα ούρα να ρέουν κανονικά από την ουροδόχο κύστη, όπως στην περίπτωση της υπερπλασίας του προστάτη που κλείνει μερικώς την ουρήθρα. Μπορεί επίσης να συμβεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες εάν ο μυς της ουροδόχου κύστης γίνει ανενεργός, ώστε να μην αισθάνεστε ώθηση να ουρήσετε. Τελικά, η ουροδόχος κύστη υπερπληρώνεται , η ουρήθρα παραμένει ανοιχτή και προκαλείτε διαφυγή των ούρων .
Οι άνδρες διαγιγνώσκονται συχνότερα με ακράτεια υπερπλήρωσης από ότι οι γυναίκες επειδή συχνά προκαλείται από καταστάσεις που σχετίζονται με τον προστάτη. Εκτός από τον διευρυμένο προστάτη, άλλες πιθανές αιτίες απόφραξης των ούρων περιλαμβάνουν τους όγκους, τις πέτρες της ουροδόχου κύστης ή ουλώδη ιστό. Εάν μια γυναίκα έχει σοβαρή πρόπτωση της μήτρας ή της ουροδόχου κύστης της (που σημαίνει ότι το όργανο έχει πέσει από τη σωστή θέση του), η ουρήθρα της μπορεί να γωνιωθεί , παρεμβαίνοντας στη ροή των ούρων.
Η βλάβη των νεύρων (από τραυματισμούς, τοκετό, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή ασθένειες όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ο έρπητας ζωστήρα) και η γήρανση συχνά εμποδίζουν τη συστολή των μυών της ουροδόχου κύστης. Φάρμακα που αποτρέπουν τη συστολή των μυών της ουροδόχου κύστης ή που σας κάνουν να αγνοείτε την επιθυμία ούρησης μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ακράτεια υπερπλήρωσης.
Θεραπεία
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως τον τύπο της ακράτειας, την ηλικία του ασθενούς, τη γενική υγεία και την ψυχική του κατάσταση.
– Οι ασκήσεις του πυελικού εδάφους, επίσης γνωστές ως ασκήσεις Kegel, βοηθούν στην ενίσχυση του μυϊκού σφιγκτήρα και των μυών του πυελικού εδάφους – των μυών που βοηθούν στον έλεγχο της ούρησης.
-Εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης
-Φάρμακα για την ακράτεια ούρων
Εάν χρησιμοποιούνται φάρμακα, αυτό συνήθως συνδυάζεται με άλλες τεχνικές ή ασκήσεις.
– Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή εάν άλλες θεραπείες δεν λειτουργούν. Οι γυναίκες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά πρέπει να συζητήσουν χειρουργικές επιλογές με έναν γιατρό πριν λάβουν την απόφαση.
Ταινίες ακράτειας : Ένα πλέγμα εισάγεται κάτω από την ουροδόχου κύστης για να στηρίξει την ουρήθρα και να σταματήσει τη διαφυγή των ούρων.
Κολποανάρτηση : Η ανύψωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της ακράτειας.
Τεχνητός σφιγκτήρας: Μπορεί να εισαχθεί τεχνητός σφιγκτήρας ή βαλβίδα για τον έλεγχο της ροής των ούρων από την ουροδόχο κύστη στην ουρήθρα.
Αλλες επιλογές:
Καθετήρας ούρων: Ένας σωλήνας που πηγαίνει από την ουροδόχο κύστη, μέσω της ουρήθρας, έξω από το σώμα σε μια σακούλα που συλλέγει τα ούρα.
Απορροφητικά ταμπόν : Ένα ευρύ φάσμα απορροφητικών ταμπόν είναι διαθέσιμο για αγορά σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, καθώς και στο διαδίκτυο.