Αιματουρία

Αιματουρία

Η αιματουρία είναι παρουσία αίματος στα ούρα και συγκεκριμένα σχετίζεται με την παρουσία ερυθρών αιμοσφαιρίων στα ούρα. Το αίμα στα ούρα αποτελεί μία ένδειξη ασθένεια των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό η άμεση διάγνωση της υποκείμενης πάθησης.

Τι είναι η αιματουρία;

Η αποβολή αίματος από τα ούρα αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα, το οποίο προκαλείται λόγω της ύπαρξης κάποιας πάθησης του ουροποιητικού συστήματος. Υπάρχουν δύο τύποι αιματουρίας :

  • Μικροσκοπική αιματουρία : Τα ούρα φέρουν φυσιολογικό χρώμα και η ύπαρξη αίματος δεν μπορεί να γίνει ορατή με γυμνό μάτι. Στην περίπτωση αυτή πραγματοποιείται γενική εξέταση αίματος
  • Μακροσκοπική αιματουρία : Εντοπίζεται αυξημένη ποσότητα αίματος στα ούρα, τα οποία αποκτούν κόκκινο χρώμα. Στην περίπτωση αυτή αποβάλλεται τουλάχιστον 1 ml αίματος σε κάθε λίτρο ούρων.

Σε κάθε περίπτωση ο εκάστοτε τύπος αιματουρίας δεν προσδιορίζει και την σοβαρότητα της υποκείμενης πάθηση, γι’ αυτό τον λόγο, το πρώτιστο μέλημα είναι να ανιχνευθεί η πιθανή αιτία που προκαλεί την αιματουρία.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες πρόκλησης της αιματουρίας;

Η αιματουρία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων:

Συνεπώς, η ύπαρξη των παραπάνω παθήσεων μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση αίματος στα ούρα.

Με ποια άλλα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύεται η αιματουρία;

Η αιματουρία μπορεί να από μόνη της να αποτελεί ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συμπτώματα, όπως :

  • Πόνο κατά την ούρηση
  • Συχνοουρία
  • Επιτακτική ούρηση
  • Εμετός
  • Ναυτία
  • Πόνος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς

Η αιματουρία δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρής πάθησης, ωστόσο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο ασθενής να λάβει έγκαιρη διάγνωση για την ανίχνευση της αιτίας.  

Πώς μπορεί να διαγνωστεί η αιτία πρόκλησης της αιματουρίας ;

Όταν ένας ασθενής εμφανίσει αίμα στα ούρα, θα πρέπει να επισκεφτεί άμεσα ένα Χειρουργό Ουρολόγο, για να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία πρόκλησης της αιματουρίας. Ο ιατρός, αφού ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση του. Μέσα από την κλινική εξέταση και την εφαρμογή εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, θα αναδειχθεί η  σοβαρότητα της πάθησης. Συγκεκριμένα για τη διάγνωση της αιματουρίας διεξάγονται, οι ακόλουθες εξετάσεις :

  • Υπερηχογράφημα νεφρών
  • Κυστεοσκόπηση

Παράλληλα, μπορούν να διεξαχθούν γενικές και αιματολογικές εξετάσεις, ενώ κατά την ανίχνευση κακοήθειας πραγματοποιούνται επιπροσθέτως κυτταρολογικές εξετάσεις.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η μέθοδος αντιμετώπισης της αιματουρίας εξαρτάται από την αιτία πρόκλησης της. Στις περιπτώσεις λοίμωξης, ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης είναι η χρήση αντιβίωσης. Ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις υπάρχουν οι παρακάτω θεραπευτικές μέθοδοι :

Για την ακριβής αντιμετώπιση της αιματουρίας απαιτείται  έγκαιρη και ακριβής διάγνωση. Η επιλογή ενός εξειδικευμένου και έμπειρου ιατρού αποτελούν υψηλής σημασίας, καθώς για την οριστική αντιμετώπιση της αποβολής αίματος στα ούρα προβλέπεται η αξιόπιστη διάγνωση και κατάλληλη αντιμετώπισης της υποκείμενης πάθησης.  Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος βρίσκεται στη διάθεση σας για να σας απαντήσει οποιαδήποτε απορία έχετε για τη διαδικασία αντιμετώπισης της αιματουρίας. Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε άμεσα ραντεβού.