Νόσος Peyronie
Τα ανδρικά πέη δεν είναι πάντα ομοιόμορφα και η εμφάνιση κλίσης κατά τη στύση δεν είναι σπάνια. Ωστόσο, η επίμονη και επίπονη στύση συνήθως οφείλονται στη νόσο Peyronie που επηρεάζει τον ανδρικό πληθυσμό μεγάλης ηλικίας. Αν και τα αίτια παραμένουν ασαφή, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σχετικά ανώδυνα.
Τι είναι η νόσος Peyronie;
Η νόσος Peyronie είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση που εμφανίζεται στο πέος προκαλώντας επίπονη και κυρτή στύση. Πιο αναλυτικά, αυτή η κάμψη προκαλείται ότανστο ραχιαίο ή στο κοιλιακό σώμα του πέους σχηματίζεται μια ινώδης πλάκα. Η νόσος Peyronie αποτελείται από 2 στάδια:
- 1ο Στάδιο (Οξεία Φάση): Μπορεί να διαρκέσει έως 12 μήνες. Στο στάδιο αυτό εμφανίζεται ο πόνος, ενώ η μορφή του πέους αλλάζει και αναπτύσσει μια κάμψη.
- 2ο Στάδιο (Ινωτική Φάση): Στο στάδιο αυτό η κάμψη βρίσκεται στον μέγιστο βαθμό και ο πόνος πιθανόν να έχει σταματήσει.
Πότε εμφανίζεται;
Αν και είναι σπάνια, όλοι οι άντρες μπορούν να εμφανίσουν τη νόσο Peyronie. Συνήθως, οι άντρες 40-70 εμφανίζουν την πάθηση χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρα τα αίτια. Ωστόσο, πιθανοί παράγοντες για τη νόσο Peyronie είναι:
- Η ηλικία
- Οι τραυματισμοί κατά τη σεξουαλική επαφή
- Η γενετική προδιάθεση
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Ο διαβήτης
- Παλαιότερη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο στον προστάτη
Τι συμπτώματα έχει η νόσος Peyronie;
Το άμεσο και ορατό αποτέλεσμα είναι η κλίση του πέους. Ανάλογα όμως με την περίπτωση, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της πάθησης. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:
- Κάμψη του πέους κατά τη στύση
- Εξογκώματα στο πέος
- Πόνος κατά τη στύση και τη σεξουαλική επαφή
- Στυτική δυσλειτουργία
- Σμίκρυνση του πέους
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα και να διαρκέσουν για μεγάλο διάστημα. Αν και ο πόνος σταδιακά μπορεί να μειωθεί, η κλίση στο πέος μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω επιπτώσεις που είναι φανερές στην ψυχολογική υγεία των ασθενών, καθώς χάνουν την σεξουαλική τους διάθεση, ενώ παράλληλα αισθάνονται μειονεκτικά. Είναι όμως σημαντικό να εξηγήσουμε ότι αν και επίπονη, η νόσος Peyronie δεν είναι μη αναστρέψιμη, αφού υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου Peyronie;
Μόλις ο ασθενής παρατηρήσει τα πρώτα συμπτώματα καλό είναι να απευθυνθεί άμεσα σε έναν Ουρολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση και να οργανωθεί ένα πλάνο θεραπείας.
Κατά την επίσκεψη στον γιατρό, ο ασθενής θα πρέπει αρχικά να δώσει ιστορικό. Είναι πιθανό, ο γιατρός να ζητήσει φωτογραφία του πέους όταν είναι σε στύση για να μπορέσει να εκτιμήσει καλύτερα την κατάσταση. Διαφορετικά , ο γιατρός μπορεί να προκαλέσει στύση μέσω αντλίας κενού ή με ενδοσηραγγώδη ένεση.
Έπειτα ακολουθεί κλινική εξέταση κατά την οποία γίνεται ψηλάφηση του πέους, ενώ απαραίτητο είναι και το υπερηχογράφημα. Με αυτόν τον τρόπο θα φανεί η πλάκα, η κλίση της κάμψης και η κατάσταση των αγγείων.
Πώς θεραπεύεται η νόσος Peyronie;
Η αντιμετώπιση της νόσου Peyronie θα καθοριστεί από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται, την ένταση των συμπτωμάτων καθώς και την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Σε περιπτώσεις μικρής κάμψης που δεν προκαλεί πρόβλημα, ενδέχεται να μη χρειαστεί κάποια θεραπεία. Ωστόσο, περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν σε κάποια θεραπευτική μέθοδο για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα.
Οι μέθοδοι θεραπείας της νόσου Peyronie είναι 2 ειδών:
Συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται όταν η πάθηση βρίσκεται στο πρώτο στάδιο και η κύρτωση δεν έχει ακόμα την τελική της μορφή. Ο γιατρός θα καθοδηγήσει τον ασθενή ως προς το ποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματική για την περίπτωσή του.Σε συνδυασμό με ενέσιμη αγωγή, χρησιμοποιούνται και συσκευές έλξης πέους που ελέγχουν την κάμψη.
Η χειρουργική θεραπεία επιλέγεται για ασθενείς που βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο. Οι τεχνικές που θα ακολουθήσει ο χειρουργός εξαρτώνται από τους εξής παράγοντες:
- Το ιατρικό ιστορικό
- Το μέγεθος του πέους
- Το μέγεθος της κύρτωσης
- Την παραμόρφωση του πέους
- Τη στυτική λειτουργία
Όλα αυτά θα καθορίσουν εάν ο χειρουργός θα επιλέξει να θεραπεύσει την πάθηση χρησιμοποιώντας τεχνικές πτύχωσης, όπως η μέθοδος Nesbit, ή την προσθήκη μοσχευμάτων ή εμφυτευμάτων.
Η επιτυχής διάγνωση και θεραπεία της νόσου Peyronie σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία και τις γνώσεις του ιατρού. Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος βρίσκεται στη διάθεση σας για να σας απαντήσει οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη νόσο Peyronie και τη θεραπεία που ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε άμεσα ραντεβού.