Καρκίνος Πέους

Ο καρκίνος πέους είναι μια σπάνια κακοήθεια, με πολύ μικρό αριθμό περιστατικών στις δυτικές κοινωνίες. Εκδηλώνεται συχνότερα σε υποανάπτυκτες περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες τοπικής υγιεινής δεν είναι καλές. Πρόκειται για εκτός ελέγχου ανάπτυξη κυττάρων στο πέος ενός άνδρα. Ξεκινά συχνά στα κύτταρα του δέρματος, και μπορεί να λειτουργήσει μέσα στο ίδιο το πέος. Μπορεί να αντιμετωπιστεί, ειδικά αν βρεθεί νωρίς.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του πέους, όπως:

 • Πλακώδες καρκίνωμα: Αποτελεί το 95% των περιπτώσεων καρκίνου του πέους. Ξεκινά συνήθως από την ακροποσθία, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άλλα μέρη του πέους.
 • Σάρκωμα: Σχηματίζεται στα αιμοφόρα αγγεία, τους μύες και το λίπος.
 • Μελάνωμα: Πρόκειται για κακοήθεια στα κύτταρα του δέρματος, τα οποία του προσδίδουν χρώμα.
 • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Ξεκινά στο εσωτερικό στρώμα του δέρματος, και δεν εξαπλώνεται σε άλλα όργανα του σώματος. Αναπτύσσεται ιδιαίτερα αργά.

Καρκίνος Πέους: Αίτια και Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν πολυάριθμοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πέους. Η φίμωση, η χρόνια βαλανοποσθίτιδα στο πέος, και κάποιες ειδικές θεραπείες με σποραλένη και ακτινοβολία Α ενδέχεται να προκαλέσουν τη δημιουργία κακοήθειας στο πέος.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί τον καρκίνο του πέους. Η έρευνα της ιατρικής κοινότητας δείχνει ότι εμφανίζονται συχνότερα σε άνδρες που κατέχουν ένα ή περισσότερα από τα κάτωθι χαρακτηριστικά:

 • Είναι άνω των 60 ετών.
 • Αποτελούν φορείς (HPV).
 • Είναι καπνιστές.
 • Διαθέτουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω HIV ή AIDS.

Καρκίνος Πέους: Σημεία και συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του πέους είναι οι αλλαγές στο δέρμα του πέους.  Εμφανίζονται συνήθως στην ακροποσθία των ανδρών που δεν έχουν περιτομηθεί, στην άκρη του πέους (στα μάτια) ή στον άξονα.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του πέους περιλαμβάνουν:

 • Αλλαγές στο πάχος ή το χρώμα του δέρματος.
 • Εξάνθημα στο πέος.
 • Πληγή στο πέος, η οποία μπορεί να αιμορραγεί.
 • Οίδημα στην ακροποσθία.
 • Εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα.

Αυτά τα σημεία δεν σημαίνουν πάντα καρκίνο του πέους. Ο ασθενής μπορεί να είναι προσβεβλημένος από κάποια λοίμωξη, ή να εμφανίζει αλλεργική αντίδραση. Αλλά είναι σημαντικό να ενημερώσει τον ιατρό για τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα στο πέος.

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του πέους;

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για τη θεραπεία του καρκίνου του πέους. Πρέπει να πραγματοποιείται νωρίς, με σκοπό την πρόληψη της μετάστασης στους λεμφαδένες. Για τη διάγνωση του καρκίνου του πέους, ο ιατρός θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, και θα πραγματοποιήσει προσεκτική επισκόπηση της περιοχής. Ανάλογα με τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, ο ιατρός θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Η βιοψία αποτελεί μια απαραίτητη εξέταση για την οριστική διάγνωση της πάθησης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι βιοψίας, από τους οποίους ο ιατρός θα επιλέξει ανάλογα με τον τύπο και τη θέση της βλάβης. Ακριβέστερη μέθοδος απεικόνισης είναι η μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις πρωτοπαθών εστιών καρκίνου. Είναι ανώτερη σε διαγνωστική αξία από την αξονική τομογραφία, λόγω της καλύτερης ποιότητας ανάλυσης μαλακών ιστών, της στερεοτακτικής ικανότητας και της χωρικής ανάλυσης που προσφέρει.

Καρκίνος Πέους: Θεραπεία κι Αντιμετώπιση

Όσο πιο έγκαιρα διαγνωσθεί ο καρκίνος του πέους, τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία της θεραπείας. Όταν η βλάβη είναι μικρή, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί με laser ή κρυοπηξία με ελάχιστες παρενέργειες. Σε μεγαλύτερες βλάβες, θα χρειαστεί να γίνει τοπική χειρουργική αφαίρεσή τους, η οποία όμως δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του πέους.

Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος του πέους (μερική πεεκτομή) και παράλληλα αφαίρεση λεμφαδένων από τη βουβωνική χώρα ή και την πύελο. Η επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί της αφαίρεσης τμήματος του πέους μπορεί να εφαρμοστεί η εξωτερική ακτινοβολία· η παρακολούθηση, όμως, και εδώ επιβάλλεται να είναι πολύ προσεκτική, ώστε, αν επανεμφανιστεί ο καρκίνος, να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ο ιατρός Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Α. Αντωνόπουλος είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική Ουρολογία και στην Ανδρολογία. Εάν υποπτεύεστε ανάπτυξη καρκίνου του πέους, ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για περισσότερες πληροφορίες.