Νεφρολιθοτριψία laser (RIRS) 

Η νεφρολιθοτριψία laser (RIRS) αποτελεί μία επαναστατική μέθοδος θεραπείας για την θραύση και αφαίρεση των λίθων στα νεφρά. Η χρήση της νεφρολιθοτριψία laser έχει αντικαταστήσει την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, επιτρέποντας στον ασθενή μία αναίμακτη και ανώδυνη θεραπεία.

Τι είναι η νεφρολιθοτριψία laser (RIRS);

Η λιθίαση των νεφρών και γενικότερα του ουροποιητικού συστήματος αποτελεί μία από τις συχνότερες ουρολογικές παθήσεις που επηρεάζει περίπου το 10% του συνολικού πληθυσμού. Η λιθίαση είναι αποτέλεσμα της μη διάλυσης  και αποβολής των αλάτων που περιέχονται στα ούρα. Έτσι, οι λίθοι όταν δημιουργούνται στα ούρα συμπυκνώνονται και τελικώς παρέχεται η δυνατότητα στα μεταλλικά στοιχεία να κρυσταλλοποιηθούν.

Η νεφρολιθοτριψία laser σκοπεύει στην θλίψη και απομάκρυνση των λίθων στα νεφρά, αλλά και της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Η νεφρολιθοτριψία laser (RIRS) αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική  ενδοουρολογική επέμβαση. Από την ουρήθρα εισάγεται ένα εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο (νεφροσκόπιο), το οποίο περνάει στην ουροδόχο κύστη, έπειτα στην ουρητήρα και τελικώς καταλήγει στη νεφρική πύελο.

Σε ποιους απευθύνεται η νεφρολιθοτριψία laser;

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η λιθίαση των νεφρών, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στον ασθενή. Στην περίπτωση που ένας λίθος κολλήσει στον ουρητήρα, τότε μαζί με την παρεμπόδιση της ούρησης προκαλείται οξύς πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ενώ υπάρχει το αίσθημα του καψίματος. Παράλληλα με τις επιπλοκές συμπεριλαμβάνεται η ναυτία και ο εμετός, ενώ δύναται να εμφανιστεί αίμα στα ούρα. Η νεφρολιθοτριψία laser απευθύνεται σε όσους ασθενείς :

 • Επιλέξουν την άμεση αφαίρεση των λίθων στα νεφρά
 • Προκληθεί απόφραξη και λοίμωξη
 • Παρουσιάσουν λίθους υψηλής επικινδυνότητας
 • Φέρουν συμπτώματα επιπλοκών (π.χ. αίμα στα ούρα)
 • Εντοπιστούν λίθοι πάνω από 15mm
 • Έχουν παραπάνω από 2 χρόνια πέτρες στα νεφρά

Στις περιπτώσεις αυτές ο ασθενής πρέπει άμεσα να επισκεφτεί ένα ειδικό Χειρουργό Ουρολόγο, για την αντιμετώπιση των λίθων στα νεφρά. Μέσα από τη διεξαγωγή υπερηχογραφήματος νεφρών, ο χειρουργός θα εντοπίσει επακριβώς τις πέτρες στα νεφρά, οι οποίες κατά τη διεξαγωγή του νεφρολιθοτριψία laser (RIRS), θα αφαιρεθούν.

Πώς πραγματοποιείται η νεφρολιθοτριψία laser;

Όπως έχει επισημανθεί, η νεφρολιθοτριψία laser αποτελεί μία αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος για την αφαίρεση των λίθων στα νεφρά. Η χρήση του εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση του νεφρικού συστήματος, και τη συνάμα την εγχειρητική ακρίβεια. Η επέμβαση διεξάγεται με ολική αναισθησία του ασθενή. Το εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο, καθοδηγούμενο από ένα σύρμα οδηγείται στην  εισέρχεται τελικώς στα σημεία των νεφρών, όπου υπάρχουν οι λίθοι. Στη συνέχεια, οι λιθοτρίπτες περνούν από το ουρητηροσκοπίου, και αφού θλίψουν τους λίθους, τους συλλέγουν και τελικώς τους αφαιρούν. Μετά το πέρας του χειρουργείου τοποθετείται ένας καθετήρας ούρων και ένας καθετήρας στην κύστη.

Ποια είναι η προεγχειρητική και μετεγχειρητική διαδικασία;

Προεγχειρητική διαδικασία

Πριν από την επέμβαση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες του ιατρού σας. Πριν από τη νεφρολιθοτριψία laser θα πρέπει να :

 • διακοπεί η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
 • μην έχετε καταναλώσει τροφή για 8 ώρες

Μετεγχειρητική διαδικασία

Ο ασθενής μετά από τη διεξαγωγή της επέμβασης συνήθως παραμένει για ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Εξέρχεται από το νοσοκομείο, αφού αφαιρεθεί ο καθετήρας της κύστης, ενώ θα πρέπει να ακολουθεί τις εξής οδηγίες :

 • Λήψη αντιβίωσης
 • Κατανάλωση πολλών υγρών (1500-2000ml την ημέρα)
 • Αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα για 1 εβδομάδα
 • Ο καθετήρας των ούρων αφαιρείται 10- 15 ημέρες μετά.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι φυσικό να αισθανθεί καούρα στη ουρήθρα ή μερικό πόνο που φυσιολογικά θα υποχωρήσουν εντός μερικών ημερών.

Πλεονεκτήματα της νεφρολιθοτριψίας laser

Η νεφρολιθοτριψία laser έχει επιφέρει πολλά πλεονεκτήματα στη θεραπεία των λίθων στα νεφρά, καθώς :

 • Διεξάγεται χωρίς τη δημιουργία τομών
 • Έχει 95%-98% ποσοστό επιτυχίας
 • Γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές ενασχολήσεις
 • Ανυπαρξία πόνου
 • Ο ασθενής επιστρέφει την επόμενη μέρα στο σπίτι του

Η επιτυχή έκβαση της νεφρολιθοτριψίας laser σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία και τις γνώσεις του ιατρού. Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος βρίσκεται στη διάθεση σας για να σας απαντήσει οποιαδήποτε απορία έχετε για τη διαδικασία αντιμετώπισης της λιθίασης των νεφρών. Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε άμεσα ραντεβού.