Κυστεοσκόπηση

Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο ενδοσκόπησης της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως. Τα ιατρεία μας διαθέτουν σύγχρονο εύκαμπτο κυστεοσκόπιο με τεχνολογία «chip on tip» για την ενδοσκόπηση των ασθενών στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία, προσφέροντας αξεπέραστη εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Η κυστεοσκόπηση είναι μία εξέταση που παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής καταγραφής της διαδικασίας.

Η κυστεοσκόπηση ανάλογα με το είδος του κυστεοσκοπίου που διενεργείται διακρίνεται σε εύκαμπτη και άκαμπτη.

Γιατί χρειάζεται να κάνω κυστεοσκόπηση;

Οι συνηθέστεροι λόγοι που θα σας προτείνει ο ουρολόγος κυστεοσκόπηση είναι οι κάτωθι:

  • μακροσκοπική αιματουρία
  • παρακολούθηση ασθενών μετά από αφαίρεση όγκου στην κύστη
  • διερεύνηση συμπτωμάτων όπως επώδυνη ούρηση, ακράτεια ούρων κ.ά.
  • υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
  • υποψία για παρουσία στενώματος στην  ουρήθρα
  • τοποθέτηση ουρητηρικού καθετήρα.
  • αφαίρεση λίθων ή άλλων ξένων σωμάτων από την ουροδόχο κύστη.

Η κυστεοσκόπηση είναι αναντικατάστατη εξέταση και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το υπερηχογράφημα, την αξονική ή τη μαγνητική τομογραφία. Ο λόγος που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία άλλη εξέταση είναι γιατί μέσω αυτής εντοπίζονται προβλήματα που δεν μπορούν να εντοπιστούν με άλλες εξετάσεις.

Πώς πραγματοποιείται η εξέταση της κυστεοσκόπησης;

Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση χρησιμοποιεί ένα λεπτό εύκαμπτο τηλεσκόπιο και μπορεί να εκτελεστεί με τοπική αναισθησία. Ειδικότερα, η  αναισθησία πραγματοποιείται, χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό τζελ που εισάγεται στην ουρήθρα, ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος.

Επομένως, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν κατευθείαν στο σπίτι τους μετά την εξέταση. Έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης άνεσης και ευκολίας του ασθενούς χωρίς την ανάγκη καταστολής του. Μέσω του εύκαμπτου τηλεσκοπίου επιτρέπεται στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας ενδελεχώς.

Έτσι, η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει στο ιατρείο μας, χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία (μόνο χρήση τοπικού αναισθητικού που εγχέεται μέσα στην ουρήθρα) και χωρίς να προκαλεί πόνο, αλλά μόνο μία μικρή ενόχληση.

Επίσης, το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο διαθέτει κανάλι εργασίας που δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης μικρών επεμβατικών πράξεων στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, όπως η αφαίρεση pig-tail ή η λήψη βιοψιών από ύποπτες περιοχές της κύστεως.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση με τεχνολογία «chip on tip» πραγματοποιείται με τον ασθενή ξύπνιο.  Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι ξαπλωτός και η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Το τοπικό αναισθητικό τζελ τοποθετείται μέσω σύριγγας στην ουρήθρα, για να κάνει την εισαγωγή του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου πιο άνετη.

Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο διοχετεύεται στην ουρήθρα μετά την έκπλυση της περιοχής με ένα αποστειρωμένο αντισηπτικό διάλυμα. Η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη γεμίζουν με ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα, για να επιτρέπεται η προσεκτική επιθεώρηση της περιοχής.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ήπια αίσθηση επιτακτικότητας και δυσφορίας. Όμως, οι ασθενείς ανακουφίζονται από την αφαίρεση του κυστεοσκοπίου και μετά από την ούρηση.

Στο τέλος της εξέτασης, ο ασθενής ουρεί και μπορεί να πάει στο σπίτι αμέσως χωρίς κανένα περιορισμό στη δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα της κυστεοσκόπησης συζητούνται επί τόπου και περαιτέρω θεραπείες (π.χ. με φαρμακευτική αγωγή , χειρουργική θεραπεία) μπορούν τεθούν άμεσα σε εφαρμογή.

Μετά την κυστεοσκόπηση

Μετά την κυστεοσκόπηση μπορεί να σας επιτραπεί να συνεχίσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Εάν είχατε καταστολή ή γενική αναισθησία, μπορεί να σας ζητηθεί να παραμείνετε σε περιοχή ανάρρωσης για ένα χρονικό διάστημα πριν επιστρέψετε στην οικία σας.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της κυστεοσκόπησης;

Η κυστεοσκόπηση αποτελεί μια ενδοσκοπική εξέταση με πολλαπλά οφέλη. Μετά τη διενέργειά της ενδέχεται να εκδηλωθούν παρενέργειες όπως:

  • Αίμα στα ούρα.
  • Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση.
  • Πόνος κατά την ούρηση.
  • Πιο συχνή ούρηση για την επόμενη μέρα ή δύο ημέρες μετά την εξέταση.
  • Αδυναμία ούρησης τουλάχιστον για 4 ώρες μετά την εξέταση της κυστεοσκόπησης.
  • Μπορεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού σας. Αν εμφανιστεί ψηλός πυρετός με έντονο κάψιμο σημαίνει ότι μάλλον έχετε ουρολοίμωξη, όμως αυτό είναι πολύ σπάνιο (λιγότερο από 2%).

Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας.

Tips για μετά την εξέταση

Μετά την εξέταση καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
  • Πίνετε πολύ νερό ( < 2 λίτρα /24h ).
  • Λήψη παυσίπονου (παρακεταμόλη), εάν εμφανίζετε έντονο πόνο.
  • Καλέστε το γιατρό σας εάν εμφανίσετε πόνο ή κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα μετά την κυστεοσκόπηση.

Συμπερασματικά, η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση έχει απλοποιήσει τη διαδικασία ενδοσκόπησης του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, χωρίς να απαιτείται αναισθησιολογική υποστήριξη και νοσηλεία στην κλινική. Επίσης, επιτρέπει την εκτέλεση μικρών επεμβατικών πράξεων, όπως η λήψη βιοψιών με τοπική αναισθησία και η αφαίρεση pig-tail. Έτσι,  ελαττώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τα κόστη.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος είναι εξειδικευμένος στη Χειρουργική Ουρολογία και στην Ανδρολογία. Ο ιατρός βρίσκεται στη διάθεση σας, για να απαντήσει σε οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την εξέταση της κυστεοσκόπησης. Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε άμεσα ραντεβού.