Εξοπλισμός

Με κλινική εμπειρία, ακαδημαϊκή κατάρτιση ανώτατου επιπέδου και ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στο φάσμα της σύγχρονης ουρολογίας, ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Αντωνόπουλος Χρήστος παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες αναφορικά με τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Με κλινική εμπειρία, ακαδημαϊκή κατάρτιση ανώτατου επιπέδου και ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στο φάσμα της σύγχρονης ουρολογίας, ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Αντωνόπουλος Χρήστος παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες αναφορικά με τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος.

Θεραπευτικές Υπηρεσίες

Το πεδίο της ουρολογίας περιλαμβάνει την ιατρική αντιμετώπιση καταστάσεων και τη θεραπευτική προσέγγιση ασθενειών, τόσο παθολογικών όσο και χειρουργικών, οπού ο ιατρός, καλύπτει όλο το φάσμα των ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών για τη χειρουργική εξαίρεση τους.

Focal One

Focal One HIFU

Η θεραπεία HIFU θεραπεύει τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη εστιάζοντας τον υπέρηχο υψηλής έντασης σε μια καθορισμένη περιοχή στον προστάτη. Η συγκέντρωση των υπερήχων αυξάνει τη θερμοκρασία στο εστιακό σημείο έως ότου τα κύτταρα του αδένα καταστρέφονται χωρίς ζημιά στους γύρω ιστούς . Η θεραπεία HIFU είναι μη επεμβατική (χωρίς τομές και χωρίς ακτινοβολία). Χρησιμοποιείται σε ανθρώπους από το 1993 και έχει αποδείξει τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα.

– Μη επεμβατική θεραπεία που επιτρέπει την πρόωρη επιστροφή σε φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης

Η θεραπεία HIFU του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη είναι μια μη επεμβατική θεραπεία (χωρίς τομή, χωρίς ουλές). Οι εγγενείς παρενέργειες των συμβατικών θεραπειών για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη περιορίζονται από τη διατήρηση γειτονικών οργάνων όπως ο σφιγκτήρας ούρων (υπεύθυνος για την ουρική ακράτεια) και τα στυτικά νεύρα (υπεύθυνα για τη στύση) . Ο ανιχνευτής θεραπείας HIFU εισάγεται στο ορθό για να φτάσει πολύ εύκολα στον προστάτη, ακριβώς πίσω από το τοίχωμα του ορθού.

–  Επαναλαμβανόμενη θεραπεία χωρίς ακτινοβολία

Σε αντίθεση με τις ακτίνες ακτινοθεραπείας, τα κύματα υπερήχων είναι αρκετά ακίνδυνα. Χρησιμοποιούνται σε μια σειρά εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης υπερήχων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με την τεχνολογία HIFU, τα ίδια ακίνδυνα κύματα παράγονται σε υψηλότερη ένταση και εστιάζονται στην παραγωγή θεραπευτικού αποτελέσματος για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Η θεραπεία με HIFU μπορεί συνεπώς να επαναληφθεί χωρίς δραστική αύξηση της νοσηρότητας.

– Προσαρμοσμένη θεραπεία: ριζική ή εστιακή

Με το HIFU, ο ουρολόγος κάνει μια εξατομικευμένη θεραπεία σύμφωνα με την ανατομία του προστάτη, τις επιλογές του ασθενούς και τις πιθανές θεραπείες που είχε λάβει πριν. Ο ουρολόγος μπορεί να αποφασίσει να θεραπεύσει μόνο την περιοχή των καρκινικών ιστών μέσα στον προστάτη (εστιακή θεραπεία) ή τον πλήρη προστάτη (ριζική θεραπεία) προκειμένου να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα ζωής περιορίζοντας τις επιπτώσεις στους γύρω ιστούς.

– Ρομποτική επεξεργασία για μέγιστη ακρίβεια και ασφάλεια (Focal One Hifu)

Πρώτον, ο ουρολόγος σχεδιάζει τη θεραπεία HIFU και στη συνέχεια η συσκευή εκτελεί με χιλιομετρική ακρίβεια, αυτό που δεν μπορεί να κάνει το ανθρώπινο χέρι. Η ρομποτική ιατρική συσκευή HIFU Focal One  είναι εξοπλισμένη με πολλές αυτόματες δυνατότητες ασφάλειας και οι παράμετροι θεραπείας μπορούν να παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο για μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

– Ασθενείς που δεν έχουν λάβει ακόμη θεραπεία για καρκίνο

Η θεραπεία HIFU για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη συνολική ή ριζική θεραπεία ολόκληρου του προστάτη αδένα για ασθενείς με:

  • Ένας τοπικός καρκίνος σταδίου Τ1 ή Τ2
  • Βαθμολογία Gleason 7 ή λιγότερο
  • Η επιθυμία να διατηρηθεί η μέγιστη ποιότητα ζωής μετά τη θεραπεία

-Ασθενείς που αναζητούν μια καινοτόμο προσέγγιση: εστιακή θεραπεία HIFU

Το Focal One® είναι το ιδανικό εργαλείο για τη θεραπεία, προκειμένου να διατηρηθεί η μέγιστη ποιότητα ζωής (ο περιορισμένος αντίκτυπος στα γειτονικά όργανα μειώνει τις παρενέργειες). Στοχεύει με ακρίβεια τις περιοχές για θεραπεία χάρη σε ένα σύστημα απεικόνισης που χρησιμοποιεί MRI και τις βιοψίες. Μόλις επικεντρωθεί η περιοχή, ένας ενδορθωτικός ανιχνευτής παρέχει υπερήχους υψηλής έντασης. Αυτοί οι υπέρηχοι αυξάνουν τη θερμοκρασία σε ένα συγκεκριμένο σημείο μέχρι την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην επίτευξη ελέγχου της νόσου παρακολουθώντας στενά τον ασθενή και επαναλαμβάνοντας τη θεραπεία εάν είναι απαραίτητο. Αυτή η καινοτόμος θεραπευτική επιλογή βρίσκεται υπό διερεύνηση και τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν την τέλεια διατήρηση των σεξουαλικών και ουρολογικών λειτουργιών.

Η εστιακή θεραπεία είναι μια ενδιάμεση απόκριση μεταξύ ενεργού παρακολούθησης και ριζικών θεραπειών. Ο καρκίνος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αλλά ελάχιστα επεμβατικά, διατηρώντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνοντας το ψυχολογικό άγχος που μπορεί να αντιπροσωπεύει η ενεργός παρακολούθηση στον ασθενή.

– Ασθενείς που έχουν ήδη λάβει θεραπεία HIFU

Όλοι οι ασθενείς που έχουν λάβει θεραπεία HIFU για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη μπορούν να λάβουν επαναλαμβανόμενες θεραπείες σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της αρχικής θεραπείας το δικαιολογεί. Η επιλογή επαναλαμβανόμενης θεραπείας δεν είναι διαθέσιμη με συμβατικές επιλογές όπως ακτινοθεραπεία ή χειρουργικές θεραπείες.

– Ασθενείς που έχουν ήδη λάβει ακτινοθεραπεία

Όταν ένας ασθενής έχει ήδη λάβει θεραπεία ακτινοθεραπείας για εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη, αλλά ο καρκίνος έχει επανεμφανιστεί, το εύρος των θεραπευτικών επιλογών είναι περιορισμένο, αλλά η θεραπεία HIFU αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική «δεύτερη ευκαιρία».

Τι είδους αποτελέσματα υπάρχουν  με αυτήν την τεχνολογία μέχρι στιγμής, είτε σε κλινικές μελέτες; Πόσο ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα μέχρι τώρα;

Περισσότεροι από 45.000 άνδρες σε όλο τον κόσμο με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη έχουν περάσει από τη διαδικασία HIFU. Στην Ευρώπη, απ’ όπου προήλθε το σύστημα HIFU πρώτης γενιάς και χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ολόκληρου του προστάτη, οι ερευνητές δημοσίευσαν θετικές ισότιμες μελέτες σχετικά με τη χρήση του HIFU για την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η εστιακή θεραπεία είναι μια πολύ νέα επιλογή θεραπείας, ειδικά με αυτήν τη συγκεκριμένη συσκευή HIFU, το Focal One, που έχει λάβει FDA έγκριση μόλις απο τον Ιούνιο του 2018 .Σε καμία περίπτωση η ρομποτική ριζική προστατεκτομή αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από καμία άλλη θεραπεία. Δεν διαθέτουμε ακόμη μακροχρόνιες μελέτες και κλινικά δεδομένα και αυτή η θεραπεία είναι μόνο κατάλληλη για επιλεγμένες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη (ασθενείς με υποτροπή προστατικού καρκίνου μετά από ακτινοβολία, είτε για άλλους με συμπαραμαρτούντα καρδιολογικά προβλήματα υγείας,ασθενείς  με  νόσο χαμηλής κακοήθειας και ηλικία > 70 έτη.

 

Ας σημειωθεί πως το Focal One απαιτεί μια συνεδρία και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου την επόμενη μέρα. Άλλο πλεονέκτημα πέραν όλων των ανωτέρω, αποτελεί το γεγονός πως Focal One μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο ασθενή ξανά αν τυχόν παρουσιάσει υποτροπή στο μέλλον (χειρουργείο και ακτινοθεραπεία γίνονται μόνο μια φορά) !!!

Διαγνωστικές Υπηρεσίες

Εύκαμπτη Κυστεοσκόπηση
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση αποτελεί την πιο σύγχρονη μέθοδο ενδοσκόπησης της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστεως. Τα ιατρεία μας διαθέτουν σύγχρονο εύκαμπτο κυστεοσκόπιο με τεχνολογία “chip on tip” για την ενδοσκόπηση των ασθενών στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία και προσφέρει αξεπέραστη εικόνα υψηλής ευκρίνειας. Παράλληλα, μας δίνει τη δυνατότητα ψηφιακής καταγραφής της διαδικασίας.
Γιατί χρειάζεται να κάνω κυστεοσκόπηση;
Οι συνηθέστεροι λόγοι που θα σας προτείνει ο ουρολόγος κυστεοσκόπηση είναι η μακροσκοπική αιματουρία, η παρακολούθηση ασθενών μετά από αφαίρεση όγκου στην κύστη , οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις και η υποψία για παρουσία στενώματος στη ουρήθρα. Η κυστεοσκόπηση είναι αναντικατάστατη εξέταση και δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το υπερηχογράφημα, την αξονική ή την μαγνητική τομογραφία.
Ποια τα πλεονεκτήματα της εύκαμπτης κυστεοσκόπησης;
Υπάρχουν 2 τύποι κυστεοσκόπησης – η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση και η άκαμπτη κυστεοσκόπηση.
Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση χρησιμοποιεί ένα λεπτό εύκαμπτο τηλεσκόπιο και μπορεί να εκτελεστεί με τοπική αναισθησία (χρησιμοποιώντας τοπικό αναισθητικό τζελ που εισάγεται στην ουρήθρα) ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος. Οι ασθενείς μπορούν επομένως να οδηγήσουν κατευθείαν για το σπίτι. Έχει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης άνεσης και ευκολίας του ασθενούς χωρίς την ανάγκη καταστολής.
Έτσι η κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει στο ιατρείο μας χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία (μόνο χρήση τοπικού αναισθητικού που εγχέεται μέσα στην ουρήθρα) και χωρίς να προκαλεί πόνο, αλλά μόνο μία μικρή ενόχληση.
Επίσης διαθέτει κανάλι εργασίας που δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης μικρών επεμβατικών πράξεων στο ιατρείο με τοπική αναισθησία, όπως η αφαίρεση pig-tail ή η λήψη βιοψιών από ύποπτες περιοχές της κύστεως.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση με τεχνολογία ‘’chip on tip ‘’ πραγματοποιείται με τον ασθενή ξύπνιο ενώ ξαπλώνει και η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά για να ολοκληρωθεί. Το τοπικό αναισθητικό τζελ τοποθετείται μέσω σύριγγας στην ουρήθρα για να κάνει την εισαγωγή του εύκαμπτου κυστεοσκοπίου πιο άνετη. Το εύκαμπτο κυστεοσκόπιο διοχετεύεται στην ουρήθρα μετά την έκπλυση της περιοχής με ένα αποστειρωμένο αντισηπτικό διάλυμα. Η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη γεμίζουν απαλά με ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα για να επιτρέπεται η προσεκτική επιθεώρηση της περιοχής. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ήπια αίσθηση επιτακτικότητας και δυσφορίας που ανακουφίζονται από την αφαίρεση του κυστεοσκοπίου και μετά από την ούρηση. Στο τέλος του τεστ, ο ασθενής ουρεί και μπορεί να πάει στο σπίτι αμέσως και να οδηγήσει χωρίς περιορισμό στη δραστηριότητα.Τα αποτελέσματα της κυστεοσκόπησης συζητούνται επί τόπου και περαιτέρω θεραπείες (π.χ. με φαρμακευτική αγωγή  χειρουργική θεραπεία) μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά τη δοκιμή.
Μετά την κυστεοσκόπηση;
Μπορεί να σας επιτραπεί να συνεχίσετε την καθημερινή σας ρουτίνα. Εάν είχατε καταστολή ή γενική αναισθησία, μπορεί να σας ζητηθεί να παραμείνετε σε περιοχή ανάρρωσης για να αφήσετε τα αποτελέσματα του φαρμάκου να εξασθενίσουν πριν φύγετε.
Ενδέχεται να εμφανίσετε παρενέργειες μετά από κυστεοσκόπηση, όπως:
– Αιμορραγία από την ουρήθρα σας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί έντονο ροζ στα ούρα σας
– Μια αίσθηση καψίματος κατά την ούρηση
– Πιο συχνή ούρηση για την επόμενη μέρα ή δύο
– Μπορεί να λάβετε αντιβιοτική αγωγή σύμφωνα με την οδηγία του γιατρού σας. Αν εμφανιστεί ψηλός πυρετός με έντονο κάψιμο σημαίνει ότι μάλλον έχετε ουρολοίμωξη. Αυτό είναι πολύ σπάνιο (λιγότερο από 2%).
Tips
!!! Κάντε ένα ζεστό μπάνιο.
!!! Πίνετε πολυ νερό ( < 2λτ/24h ).
Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες μετά την κυστεοσκόπηση σας!!!!!
Η εύκαμπτη κυστεοσκόπηση έχει απλοποιήσει τη διαδικασία ενδοσκόπησης του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, χωρίς να απαιτείται αναισθησιολογική υποστήριξη και νοσηλεία στην κλινική. Επίσης επιτρέπει την εκτέλεση μικρών επεμβατικών πράξεων, όπως η λήψη βιοψιών με τοπική αναισθησία και η αφαίρεση pig-tail. Έτσι ελαττώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και φυσικά τα κόστη.

Τι είναι η βιοψία του προστάτη;
Μια βιοψία προστάτη περιλαμβάνει τη χρήση λεπτών βελόνων για τη λήψη μικρών δειγμάτων ιστού από τον προστάτη. Ο ιστός στη συνέχεια εξετάζεται απο παθολογοανατόμο .Εάν βρεθεί καρκίνος, τα αποτελέσματα της βιοψίας θα δείξουν πόσο επιθετικό είναι – με άλλα λόγια, πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί έξω από τον προστάτη.
Βιοψία με υπερηχογράφημα trans-ορθού (TRUS)
Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας μιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της βιοψίας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, συζητήστε τις με τον γιατρό ή την ειδική νοσοκόμα σας προτού αποφασίσετε εάν θα κάνετε βιοψία.
Πλεονεκτήματα
-Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα εάν έχετε καρκίνο μέσα στον προστάτη σας.
-Μπορεί να βοηθήσει να μάθετε πόσο επιθετικός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε καρκίνος – με άλλα λόγια, πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί.
-Μπορεί να πάρει έναν ταχύτερα αναπτυσσόμενο καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, όταν η θεραπεία μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.
-Εάν έχετε καρκίνο του προστάτη, μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό ή τη νοσοκόμα σας να αποφασίσει ποιες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.
-Εάν έχετε καρκίνο του προστάτη, συνήθως θα πρέπει να είχατε βιοψία εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε μια κλινική δοκιμή στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ερευνητές ίσως χρειαστεί να γνωρίζουν πώς ήταν ο καρκίνος σας όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά.
Μειονεκτήματα
-Η βιοψία μπορεί να δείξει μόνο εάν υπήρχε καρκίνος στα δείγματα που ελήφθησαν, επομένως είναι πιθανό να χαθεί ο καρκίνος.
-Μπορεί να πάρει έναν αργό αναπτυσσόμενο ή μη επιθετικό καρκίνο που μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα ή προβλήματα στη διάρκεια της ζωής σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θα υποβληθείτε σε θεραπεία ή εάν θα παρακολουθείτε τον καρκίνο σας. Η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που μπορεί να είναι δύσκολο να ζήσετε. Η βιοψία έχει παρενέργειες και κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης.
-Εάν παίρνετε φάρμακα για να αραιώσετε το αίμα σας, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να τα παίρνετε για λίγο, καθώς η βιοψία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία για μερικές εβδομάδες.
Τι περιλαμβάνει η βιοψία του προστάτη;
Πριν από τη βιοψία θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό εάν παίρνετε φάρμακα, ιδίως αντιβιοτικά , ΜΣΑΦ ή φάρμακα που αραιώνουν τη πήξη του αίματος.
Θα σας δοθούν ορισμένα αντιβιοτικά πριν από τη βιοψία σας, είτε ως δισκία είτε ως ένεση, για να βοηθήσετε στην πρόληψη της λοίμωξης.Επίσης θα σας δοθούν μερικά αντιβιοτικά δισκία για λήψη στο σπίτι μετά τη βιοψία σας. Είναι σημαντικό να τα πάρετε , έτσι ώστε όλα να λειτουργούν σωστά.
Ποιες είναι οι παρενέργειες μιας βιοψίας;
Η βιοψία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Αυτά θα επηρεάσουν διαφορετικά κάθε άντρα και ενδέχεται να μην έχετε όλες τις πιθανές παρενέργειες.
 Πόνος ή δυσφορία
Μερικοί άνδρες αισθάνονται πόνο ή δυσφορία στην πλάτη τους (ορθό) για λίγες ημέρες μετά από μια βιοψία TRUS.Μερικοί άνδρες θεωρούν ότι η βιοψία είναι οδυνηρή, αλλά άλλοι έχουν μόνο μικρή ενόχληση. Ο γιατρός θα σας προτείνει τη λήψη ήπιων φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου, όπως η παρακεταμόλη, για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πόνο.
Βραχυπρόθεσμη αιμορραγία
 
Είναι φυσιολογικό να βλέπετε μια μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα ή τις κινήσεις του εντέρου για περίπου δύο εβδομάδες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αίμα στο σπέρμα σας για μερικούς μήνες – μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή σκούρο καφέ. Αυτό είναι φυσιολογικό και πρέπει να βελτιωθεί από μόνο του. Εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καθαριστεί ή επιδεινωθεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.
Ένας μικρός αριθμός ανδρών (λιγότεροι από 1 στους 100) που έχουν βιοψία TRUS μπορεί να έχουν σοβαρότερη αιμορραγία στα ούρα τους ή από το ορθό. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν έχετε μια τρανσπερνιακή βιοψία, αλλά δεν είναι πολύ συχνή. Εάν έχετε σοβαρή αιμορραγία ή πολλούς θρόμβους αίματος, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό.
 Μόλυνση
Μερικοί άνδρες μολύνονται μετά τη βιοψία . Αυτό είναι πιο πιθανό μετά από μια βιοψία TRUS από ό, τι μετά από μια transperineal βιοψία. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε αντιβιοτικά που σας έχουν δοθεί, όπως σας έχει συνταγογραφηθεί, για να το αποτρέψετε αυτό. Αλλά μπορεί να περάσετε  μια λοίμωξη ακόμη και αν παίρνετε αντιβιοτικά.
Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης στα ούρα μπορεί να περιλαμβάνουν:
– πόνο ή αίσθημα καψίματος όταν ουρείτε
– σκοτεινά ή θολά ούρα με έντονη μυρωδιά
– πρέπει να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο
– πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό.
Περίπου 3 στους 100 άνδρες (τρία τοις εκατό) που έχουν βιοψία TRUS παιρνούν μια πιο σοβαρή λοίμωξη που απαιτεί να πάνε άμεσα στο νοσοκομείο. Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στο αίμα σας, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Αυτό ονομάζεται σήψη. Τα συμπτώματα της σήψης μπορεί να περιλαμβάνουν:
-υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
-ρίγος
-ταχυπαλμία
-ταχύπνοια
-σύγχυση ή αλλαγές στη συμπεριφορά.
Εάν έχετε συμπτώματα σήψης, μεταβείτε αμέσως στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου σας.
Οξεία επίσχεση ούρων
Ένας μικρός αριθμός ανδρών διαπιστώνουν ότι ξαφνικά και οδυνηρά δεν μπορούν να ουρήσουν μετά από βιοψία – αυτό ονομάζεται οξεία επίσχεση ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιοψία μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του προστάτη, καθιστώντας δύσκολη την ούρηση.
 Σεξουαλικά προβλήματα
Μπορείτε να αυνανίσετε και να κάνετε σεξ μετά από βιοψία. Εάν έχετε αίμα στο σπέρμα σας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό έως ότου σταματήσει η αιμορραγία.
Ένας μικρός αριθμός ανδρών έχει προβλήματα να διατηρήσει μια στύση (στυτική δυσλειτουργία) μετά από τη βιοψία. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα νεύρα που ελέγχουν τις στύσεις καταστραφούν κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο και θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, συνήθως εντός δύο μηνών.

Το υπερηχογράφημα είναι μία ανώδυνη, μη επεμβατική, εξέταση των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Ο ουρολόγος συνήθως ασχολείται με το υπερηχογράφημα των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Το υπερηχογράφημα των νεφρών δίνει πληροφορίες για την ανατομία και τη λειτουργία του νεφρού. Με το υπερηχογράφημα μπορούμε να δούμε αν υπάρχουνε πέτρες, κύστες και όγκοι στο νεφρό. Το υπερηχογράφημα της ουροδόχου κύστης γίνεται σε δύο φάσεις, πριν την ούρηση και μετά την ούρηση. Όταν η κύστη είναι γεμάτη ούρα μπορούμε να δούμε και να εκτιμήσουμε καλύτερα τα τοιχώματα της κύστης, αν είναι ομαλά αν είναι πεπαχυνσμένα, αν υπάρχει κάποιος όγκος του τοιχώματος της ουροδόχο κύστης. Ακόμα μπορούμε να εκτιμήσουμε αν υπάρχουν πέτρες στην κύστη, αν υπάρχει κάποιο εκκόλπωμα στην ουροδόχο κύστη και μπορούμε επίσης να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προστάτη και αν ο προστάτης επεκτείνεται προς την κύστη. Το υπερηχογράφημα της κύστης μετά την ούρηση είναι πολύ σημαντικό για να εκτιμήσουμε αν μένει υπόλειμμα ούρων στην κύστη. Το υπερηχογράφημα του προστάτη είναι σημαντικό για να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προστάτη το οποίο είναι ενδεικτικό της ύπαρξης υπόκυστικού κωλύματος ενώ το διορθικό υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο και για να γίνει βιοψία του προστάτη. Το υπερηχογράφημα του προστάτη μπορεί μερικές φορές να μας δείξει αποτιτανώσεις ς ή λίθους στην περιοχή του προστάτη. To υπερηχογράφημα των νεφρών , της κύστης και του πρόστατη διενεργείται απο τον ιατρό στα πλαίσια της κλινικής εξέτασης και δε χρεώνεται ξεχωριστά.

 

Προετοιμασία για δοκιμή uroflow

Θα πρέπει να δώσετε ένα δείγμα ούρων. Μπορεί να φαίνεται αμήχανο ή άβολο, αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίσετε σωματική δυσφορία κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Φροντίστε να φτάσετε στο γραφείο του γιατρού σας με πλήρη ουροδόχο κύστη. Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά για να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά ούρα για τη δοκιμή . Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα, βότανα, βιταμίνες και τυχόν συμπληρώματα που παίρνετε. Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Διαδικασία δοκιμής Uroflow
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εξετάσεις ούρων στις οποίες ουρείτε σε ένα κύπελλο, θα πρέπει να ουρήσετε σε μια συσκευή σε σχήμα χοάνης ή σε μια ειδική τουαλέτα για τη δοκιμή uroflow. Είναι σημαντικό να μην τοποθετείτε κανένα χαρτί υγείας στην τουαλέτα ή στη συσκευή. Είναι καλύτερο να ουρείτε όπως θα κάνατε κανονικά, χωρίς να προσπαθήσετε να χειριστείτε την ταχύτητα ή τη ροή με οποιονδήποτε τρόπο. Στα ιατρεία μας διαθέτουμε τελευταίας τεχνολογίας υπερσύγχρονο bluetooth MMS uroflow . Ένα ηλεκτρονικό uroflowmeter που συνδέεται με τη χοάνη ή την τουαλέτα μετρά την ταχύτητα και την ποσότητα της ούρησης. Δεν πρέπει να ουρείτε έως ότου ενεργοποιηθεί το μηχάνημα. Το uroflowmeter υπολογίζει την ποσότητα ούρων που περνάτε, τον ρυθμό ροής σε χιλιοστόλιτρα ανά δευτερόλεπτο και το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να αδειάσετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας. Θα καταγράψει αυτές τις πληροφορίες σε ένα γράφημα. Κατά την κανονική ούρηση, η αρχική ροή ούρων ξεκινά αργά, επιταχύνεται και τελικά επιβραδύνεται ξανά. Το uroflowmeter μπορεί να καταγράψει τυχόν διαφορές από τον κανόνα για να βοηθήσει τον γιατρό σας να κάνει διάγνωση. Όταν τελειώσετε με την ούρηση, το μηχάνημα θα αναφέρει τα αποτελέσματά σας. Ο γιατρός σας θα συζητήσει στη συνέχεια τα ευρήματα μαζί σας. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας, ενδέχεται να χρειαστεί να κάνετε το τεστ ούρων για αρκετές συνεχόμενες ημέρες.
Κατανόηση των αποτελεσμάτων του τεστ uroflow
Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα για να καθορίσει τον μέγιστο ρυθμό ροής ή το Qmax. Οι γιατροί χρησιμοποιούν γενικά τον μέγιστο ρυθμό ροής, μαζί με το σχήμα κενού και τον όγκο των ούρων, για να προσδιορίσουν τη σοβαρότητα τυχόν απόφραξης ή απόφραξης.
Αφού ελέγξει τη ροή των ούρων, ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη την ατομική σας κατάσταση και τα συμπτώματα πριν αναπτύξει ένα πρόγραμμα θεραπείας. Μπορεί να χρειαστείτε πρόσθετες δοκιμές του ουροποιητικού συστήματος. Θα πρέπει να συζητήσετε τα αποτελέσματα της δοκιμής σας με το γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν η θεραπεία είναι απαραίτητη και ποιες επιλογές έχετε εάν χρειάζεστε θεραπεία.
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ούρησης!!!!! Θα μπορούσε να είναι το σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης υγείας !!!
Υπερηχογράφημα νεφρών – ουροδόχου κύστης – προστάτη

10+

Άμεση εξυπηρέτηση

10+

Αποφυγή ταλαιπωρίας

10+

Ασφαλής στον χώρο σας

Κατ’ Οίκον Υπηρεσίες

Ο ιατρός αναλαμβάνει την αντιμετώπιση σύνθετων ουρολογικών παθήσεων και τη φροντίδα ασθενών με χρόνια και επείγοντα ουρολογικά προβλήματα διαθέτοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό:

~ Αλλαγή ουροκαθετήρα
Η τοποθέτηση και η αλλαγή ουροκαθετήρα πρεπει να γινεται απο εξειδικευμενο ιατρο καθως αποτελει μια επεμβατική ιατρική πραξη που απαιτει αναλογη γνωση και εξοπλισμό για την αποφυγη πιθανων επιπλοκων.

~ Υπερηχογράφημα
Κατ’ οίκον επισκέψεις με φορητό υπέρηχο σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα ή αδυναμία μετακίνησης.

~ Μικροεπεμβάσεις
Χειρουργικές πράξεις που μπορεί να γίνουν με ασφάλεια υπό τοπική αναισθησία πλαστική χαλινού (σε βραχύ χαλινό), διάνοιξη αποστημάτων κ.α