Υδροκήλη

Τι είναι η υδροκήλη;

Η υδροκήλη είναι μια παθολογική κατάσταση που επηρεάζει το όσχεο, τον σάκο δηλαδή που περιβάλλει τους όρχεις. Πρόκειται για την ποσότητα του φυσιολογικού υγρού που παράγεται στην περιοχή του όσχεου, η οποία αυξάνεται και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται διόγκωση στον όρχι. Η πάθηση συνήθως εντοπίζεται σε έναν από τους δύο όρχεις.

Η υδροκήλη συμβαίνει πιο συχνά στα μωρά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους και πολλές φορές εξαφανίζεται χωρίς κάποια θεραπεία. Δεν αποκλείεται όμως να παρουσιαστεί και σε μεγαλύτερα αγόρια ή και σε ενήλικες άνδρες, όπως αναφέρει ο Χειρουργός Ουρολόγος Χ. Αντωνόπουλος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υδροκήλης;

Το κύριο σύμπτωμα της υδροκήλης είναι το πρήξιμο στη μία ή και στις δύο πλευρές του οσχέου. Συνήθως δίνει την αίσθηση ενός «μπαλονιού» γεμάτου με νερό. Επιπλέον συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο (οίδημα), που αλλάζει σε μέγεθος κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Γενικευμένη δυσφορία
  • Πόνο
  • Αίσθημα βάρους.

Που οφείλεται η υδροκήλη;

Στα βρέφη και μικρά αγόρια, η υδροκήλη δύναται να σχηματιστεί κατά την ενδομήτρια ζωή. Αρχικά οι όρχεις βρίσκονται μέσα στην κοιλιά και σταδιακά κατέρχονται στο όσχεο, μαζί με ένα σάκο που τους περιβάλλει και ο οποίος περιέχει κάποια ποσότητα υγρού. Υπο κανονικές συνθήκες το στόμιο του σάκου προς την κοιλιά κλείνει. Τότε το υγρό απορροφάται κατά το πρώτο έτος της ζωής. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα, με αποτέλεσμα να παραμένει ανάμεσα στο όσχεο και τους όρχεις.

Στην περίπτωση των ενήλικων ανδρών, η υδροκήλη αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα φλεγμονής ή τραυματισμού των όρχεων. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί και έπειτα από χειρουργείο κιρσοκήλης.

Πώς διαγιγνώσκεται η υδροκήλη;

Ένας έμπειρος χειρουργός Ουρολόγος είναι σε θέση να διαγνώσει μια υδροκήλη σε παιδί ή ενήλικα. Το πρώτο βήμα είναι να καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και μέσω της φυσικής εξέτασης να αξιολογήσει τα συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο Ουρολόγος μπορεί να ασκήσει πίεση στη βουβωνική χώρα ή να ζητήσει να βήξει ο ασθενής για να δεί πώς αλλάζει το πρήξιμο. Μπορεί να φωτίσει το όσχεο για να τονίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο το κοιλιακό υγρό στην περιοχή. Μάλιστα, είναι πιθανό να διαγνωστούν περισσότερες από μια υδροκήλες κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης.

Την επιβεβαίωση της διάγνωσης φέρνει ο απεικονιστικός έλεγχος. Οι απεικονιστικές εξετάσεις, στην περίπτωση της υδροκήλης, περιλαμβάνουν:

  • Υπερηχογράφημα οσχέου. Ο υπέρηχος πυέλου χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για να δημιουργήσει εικόνες των μαλακών ιστών στη λεκάνη, συμπεριλαμβανομένων των όρχεων. Είναι η πιο κοινή εξέταση για διάγνωση υδροκήλης.
  • Αξονική τομογραφία (CT). Η αξονική τομογραφία είναι ένας τύπος ακτινογραφίας που λαμβάνει εικόνες διατομής του σώματος (φέτες) για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων των όρχεων. Η αξονική τομογραφία είναι πιο ακριβής από μια τυπική ακτινογραφία.

Πως θεραπεύεται η υδροκήλη;

Η υδροκήλη δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός αν η μάζα στο όσχεο είναι αρκετά μεγάλη, ή αν προξενεί πόνο ή για λόγους αισθητικής.

Για τα βρέφη συστήνεται η απλή παρακολούθηση, καθώς συνήθως η υδροκήλη απορροφάται μέσα στον 1ο χρόνο ζωής. Σε διαφορετική περίπτωση, αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Ομοίως και στους ενήλικες ενδέχεται να απορροφηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο, αλλά οι πιθανότητες είναι λίγες. Σε αυτή την περίπτωση τη λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για επέμβαση ρουτίνας και μάλιστα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα, ενώ επιστρέφει στην εργασία του σε 10.

Διαφορετικά, το υγρό μπορεί να απορροφηθεί με βελόνα, με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως στο σπίτι του. Ωστόσο, σημειώνεται πως η μέθοδος αυτή συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης αλλά μπορεί να επαναληφθεί όποτε χρειαστεί. Προτιμάται, συνήθως, σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και για τα οποία αποτελεί αντένδειξη η χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της υδροκήλης;

Συνήθως, η υδροκήλη δεν συνοδεύεται από επιπλοκές. Επιπλέον εάν δεν αναπτυχθεί υπερβολικά, δεν επηρεάζει ούτε τη γονιμότητα.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αποκλειστεί το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε από κάποια πιο σοβαρή πάθηση, όπως φλεγμονή ή καρκίνος των όρχεων.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον εξειδικευμένο Χειρουργό Ουρολόγο Χ. Αντωνόπουλο προκειμένου να κλείσετε το δικό σας ραντεβού για εξέταση. Η εμπειρία του σε ουρολογικά ζητήματα κάθε βαρύτητας, τον καθιστούν αρμόδιο να σας συμβουλεύσει και να ορίσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Στα πλήρως εξοπλισμένα ιατρεία του διενεργούνται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις με ασφάλεια και εχεμύθεια.