Καρκίνος Νεφρού

Σε ενήλικες, το καρκίνωμα των νεφρικών κυττάρων είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των νεφρών. Μπορεί να εμφανιστούν άλλοι λιγότερο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου των νεφρών. Τα μικρά παιδιά είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα είδος καρκίνου των νεφρών που ονομάζεται όγκος Wilms. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των νεφρών φαίνεται να αυξάνεται. Ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι το γεγονός ότι οι τεχνικές απεικόνισης όπως η τομογραφία (CT) χρησιμοποιούνται συχνότερα. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να οδηγήσουν στην τυχαία ανακάλυψη περισσότερων όγκων των νεφρών. Ο καρκίνος των νεφρών ανακαλύπτεται συχνά σε πρώιμο στάδιο, όταν ο καρκίνος είναι μικρός και περιορίζεται στους νεφρούς.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος των νεφρών συνήθως δεν έχει σημεία ή συμπτώματα στα αρχικά του στάδια. Με την πάροδο του χρόνου, ενδέχεται να εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα, όπως:

-Αίμα στα ούρα σας, το οποίο μπορεί να φαίνεται ροζ, κόκκινο ή κόλα

-Πόνος στην πλάτη ή στην πλευρά σας που δεν εξαφανίζεται

-Απώλεια όρεξης

-Ανεξήγητη απώλεια βάρους

-Κούραση

-Πυρετός

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών περιλαμβάνουν:

-Μεγαλύτερη ηλικία. Ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών αυξάνεται όσο μεγαλώνετε.

-Κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών από ό, τι οι μη καπνιστές. Ο κίνδυνος μειώνεται μετά τη διακοπή.

-Παχυσαρκία. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών από τα άτομα που θεωρείται ότι έχουν υγιές βάρος.

-Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών.

-Θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια. Τα άτομα που λαμβάνουν μακροχρόνια αιμοκάθαρση για τη θεραπεία χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των νεφρών.

-Ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα. Άτομα που γεννιούνται με ορισμένα κληρονομικά σύνδρομα μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών, όπως εκείνοι που έχουν νόσο von Hippel-Lindau, σύνδρομο Birt-Hogg-Dube, κληρονομικό καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων ή οικογενειακό καρκίνο των νεφρών.

-Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των νεφρών. Ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών είναι υψηλότερος εάν τα στενά μέλη της οικογένειας είχαν την ασθένεια.

Πρόληψη

Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της υγείας σας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου των νεφρών. Για να μειώσετε τον κίνδυνο, δοκιμάστε να:

-Κόψετε το κάπνισμα. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Υπάρχουν πολλές επιλογές για διακοπή, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων υποστήριξης, φαρμάκων και προϊόντων αντικατάστασης νικοτίνης.

-Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Εργαστείτε για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, μειώστε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε κάθε μέρα και προσπαθήστε να είστε σωματικά δραστήριοι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

-Ελέγξτε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι υψηλή, μπορείτε να συζητήσετε επιλογές για τη μείωση των αριθμών σας. Τα μέτρα τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, η απώλεια βάρους και οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν φάρμακα για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση.

Θεραπεία

Χειρουργική επέμβαση

Για τους περισσότερους καρκίνους νεφρών, η χειρουργική επέμβαση είναι η αρχική θεραπεία. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η απομάκρυνση του καρκίνου διατηρώντας παράλληλα τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών, όταν είναι δυνατόν. Οι επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών περιλαμβάνουν:

1) Αφαίρεση του προσβεβλημένου νεφρού (νεφρεκτομή). Μια πλήρης (ριζική) νεφρεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού, ένα περίγραμμα υγιούς ιστού και περιστασιακά πρόσθετους κοντινούς ιστούς όπως οι λεμφαδένες, τα επινεφρίδια ή άλλες δομές.

Ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει νεφρεκτομή μέσω μιας τομής στην κοιλιά ή στην πλευρά (ανοιχτή νεφρεκτομή) ή μέσω μιας σειράς μικρών τομών στην κοιλία (λαπαροσκοπική ή ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή).

Αφαίρεση του όγκου από τα νεφρά (μερική νεφρεκτομή). Ο χειρουργός αφαιρεί τον καρκίνο και ένα μικρό υγιές ιστού που τον περιβάλλει παρά ολόκληρο το νεφρό. Μπορεί να γίνει ως ανοιχτή διαδικασία, ή λαπαροσκοπικά ή με ρομποτική υποβοήθεια.

Η μερική νεφρεκτομή είναι μια επέμβαση για μικρούς καρκίνους των νεφρών και μπορεί να είναι μια επιλογή εάν έχετε μόνο έναν νεφρό. Όταν είναι δυνατόν, γενικά προτιμάται η μερική νεφρεκτομή σε σχέση με την πλήρη νεφρεκτομή για τη διατήρηση της νεφρικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου μεταγενέστερων επιπλοκών, όπως η νεφρική νόσος και η ανάγκη για αιμοκάθαρση.

Ο τύπος χειρουργικής επέμβασης που συνιστά ο γιατρός σας θα βασίζεται στον καρκίνο και το στάδιο του, καθώς και στη γενική υγεία σας.

Μη χειρουργικές θεραπείες

Οι επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Θεραπεία για την κρυοπηξία νεφρικών καρκινικών κυττάρων (κρυοπηξία). Κατά τη διάρκεια της κρυοπηξίας, μια ειδική κοίλη βελόνα εισάγεται μέσω του δέρματος σας στον όγκο των νεφρών χρησιμοποιώντας υπερήχους ή άλλη καθοδήγηση εικόνας. Το κρύο αέριο στη βελόνα χρησιμοποιείται για να παγώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Θεραπεία με υπερήχους σε καρκινικά κύτταρα . Κατά τη διάρκεια της HIFU, εισάγεται ένας ειδικός ανιχνευτής μέσω του δέρματος σας και στον όγκο των νεφρών χρησιμοποιώντας υπερήχους ή άλλη απεικόνιση για να καθοδηγήσετε την τοποθέτηση του ανιχνευτή. Ένα ηλεκτρικό ρεύμα διοχετεύεται μέσω της βελόνας και μέσα στα καρκινικά κύτταρα, προκαλώντας τα κύτταρα να ζεσταθούν ή να καούν.

Θεραπείες για προχωρημένο καρκίνο των νεφρών

Ο καρκίνος των νεφρών που επανέρχεται μετά τη θεραπεία και ο καρκίνος των νεφρών που εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να μην είναι ιάσιμος. Οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του καρκίνου και να σας κρατήσουν άνετα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κυτταρομειωτική νεφρεκτομή για την απομάκρυνση όσο το δυνατόν περισσότερου καρκίνου των νεφρών. Εάν ο καρκίνος δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, οι χειρουργοί μπορεί να εργαστούν για να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον καρκίνο. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση του καρκίνου που έχει εξαπλωθεί σε άλλη περιοχή του σώματος.

Στοχευμένη θεραπεία.

-Ανοσοθεραπεία.

-Ακτινοθεραπεία.

-Κλινικές δοκιμές.