Βιοψία Προστάτη

βιοψία προστάτη

Τι είναι η βιοψία του προστάτη και πότε πρέπει να γίνεται;

Η βιοψία προστάτη είναι μια πολύτιμη εξέταση που πραγματοποιείται για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Είναι απαραίτητη όταν τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων δεν είναι φυσιολογικά. Συγκεκριμένα,  όταν:

  • Η εξέταση αίματος υπέδειξε υψηλή τιμή PSA.
  • Ο γιατρός εντόπισε στον προστάτη πιθανές ανωμαλίες κατά τη δακτυλική εξέταση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της βιοψίας προστάτη;

Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας μιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της βιοψίας. Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία, συζητήστε την με τον γιατρό ή την ειδική νοσοκόμα σας προτού αποφασίσετε εάν θα κάνετε βιοψία.

Πλεονεκτήματα βιοψίας προστάτη

  • Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα εάν έχετε καρκίνο μέσα στον προστάτη σας.
  • Μπορεί να βοηθήσει να μάθετε πόσο επιθετικός μπορεί να είναι οποιοσδήποτε καρκίνος – με άλλα λόγια, πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί.
  • Μπορεί να εντοπίσει έναν ταχύτερα αναπτυσσόμενο καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί έγκαιρα θεραπεία που θα αποτρέψει αποτελεσματικά την εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος.
  • Εάν έχετε καρκίνο του προστάτη, μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να αποφασίσει ποιες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι κατάλληλες για εσάς.
  • Η βιοψία χρειάζεται ώστε να συμμετάσχετε σε μια κλινική δοκιμή στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ερευνητές ίσως χρειαστεί να γνωρίζουν πώς ήταν ο καρκίνος σας όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά.

Μειονεκτήματα βιοψίας προστάτη

  • Η βιοψία μπορεί να δείξει μόνο εάν υπήρχε καρκίνος στα δείγματα που ελήφθησαν, επομένως είναι πιθανό να μη γίνει σωστή διάγνωση.
  • Μπορεί να εντοπίσει έναν αργό αναπτυσσόμενο ή μη επιθετικό καρκίνο που δεν προκαλεί συμπτώματα ή προβλήματα στη διάρκεια της ζωής σας. Τότε, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θα υποβληθείτε σε θεραπεία ή εάν θα παρακολουθείτε τον καρκίνο σας. Η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες που μπορεί να είναι δύσκολο να ζήσετε.
  • Έχει παρενέργειες και κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου σοβαρής λοίμωξης.
  • Εάν παίρνετε φάρμακα για να αραιώσετε το αίμα σας, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να τα παίρνετε για λίγο, καθώς η βιοψία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία για μερικές εβδομάδες.

Πώς προετοιμάζομαι για τη βιοψία του προστάτη;

Πριν από τη βιοψία θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό εάν παίρνετε φάρμακα, ιδίως αντιβιοτικά , ΜΣΑΦ ή φάρμακα που αραιώνουν τη πήξη του αίματος.

Θα σας δοθούν ορισμένα αντιβιοτικά πριν από τη βιοψία σας, είτε ως δισκία είτε ως ένεση, για να βοηθήσετε στην πρόληψη της λοίμωξης. Επίσης θα σας δοθούν μερικά αντιβιοτικά δισκία για λήψη στο σπίτι μετά τη βιοψία σας. Είναι σημαντικό να τα πάρετε , έτσι ώστε όλα να λειτουργούν σωστά.

Βιοψία προστάτη με υπερηχογράφημα trans-ορθού (TRUS)

H διορθική βιοψία πραγματοποιείται ήπια νάρκωση. Το διορθικό υπερηχογράφημα εισάγεται μέσω του πρωκτού για την απεικόνιση της περιοχής. Έπειτα, με τη βοήθεια μιας ειδικής λεπτής βελόνας λαμβάνονται μικρά δείγματα ιστού από τον προστάτη. Ο ιστός στη συνέχεια εξετάζεται από παθολογοανατόμο .Εάν βρεθεί καρκίνος, τα αποτελέσματα της βιοψίας θα δείξουν πόσο επιθετικός είναι – με άλλα λόγια, πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί έξω από τον προστάτη.

Διαπερινεϊκή MRI fusion βιοψία προστάτη

Η διαπερινεϊκή MRI fusion βιοψία προστάτη αποτελεί καινοτομία στην εξέταση του προστάτη , καθώς σε σύγκριση με τις άλλες μεθόδους γίνεται με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια για τον ασθενή και προσφέρει σωστότερη διάγνωση. Συγκεκριμένα, η βιοψία γίνεται μέσω του περινέου και ανιχνεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια τον καρκίνο. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι ο Ουρολόγος έχει καλύτερη απεικόνιση της περιοχής, η οποία επιτυγχάνεται με τη μαγνητική τομογραφία MRI. Έτσι μπορεί να γίνει και άμεση αξιολόγηση των όγκων ως προς το μέγεθος, τη θέση και τη μορφή τους. Ως αποτέλεσμα, η θεραπεία μπορεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί γρηγορότερα, ώστε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα. Τέλος, η διαπερινεϊκή MRI fusion βιοψία δεν προκαλεί λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, γι’ αυτό και είναι ιδανική μέθοδος για όσους έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Ποιες είναι οι παρενέργειες μιας βιοψίας;

Η βιοψία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Ωστόσο, επηρεάσουν διαφορετικά κάθε άντρα και επομένως, ενδέχεται να μην εμφανίσετε όλα τα συμπτώματα.

Πόνος ή δυσφορία μετά τη βιοψία προστάτη

Μερικοί άνδρες αισθάνονται πόνο ή δυσφορία στην πλάτη τους (ορθό) για λίγες ημέρες μετά από μια βιοψία TRUS. Μερικοί άνδρες θεωρούν ότι η βιοψία είναι οδυνηρή, αλλά άλλοι έχουν μόνο μικρή ενόχληση. Ο γιατρός θα σας προτείνει τη λήψη ήπιων φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου, όπως η παρακεταμόλη, για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε πόνο.

Βραχυπρόθεσμη αιμορραγία μετά τη βιοψία προστάτη

Είναι φυσιολογικό να βλέπετε μια μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα (αιματουρία) ή τις κινήσεις του εντέρου για περίπου δύο εβδομάδες. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε αίμα στο σπέρμα σας (αιμοσπερμία) για μερικούς μήνες – μπορεί να φαίνεται κόκκινο ή σκούρο καφέ. Αυτό είναι φυσιολογικό και βελτιώνεται από μόνο του. Εάν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επιδεινωθεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Ένας μικρός αριθμός ανδρών (λιγότεροι από 1 στους 100), που έχουν υποβληθεί σε  βιοψία TRUS, μπορεί να έχουν σοβαρότερη αιμορραγία στα ούρα τους ή από το ορθό. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί εάν έχετε μια τρανσπερνιακή βιοψία, αλλά δεν είναι πολύ συχνή. Δεν είναι φυσιολογικό να έχετε σοβαρή αιμορραγία ή πολλούς θρόμβους αίματος. Θα πρέπει να επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό.

Μόλυνση μετά τη βιοψία προστάτη

Μερικοί άνδρες μολύνονται μετά τη βιοψία . Αυτό είναι πιο πιθανό μετά από μια βιοψία TRUS από ό, τι μετά από μια transperineal βιοψία. Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε αντιβιοτικά που σας έχουν δοθεί, όπως σας έχει συνταγογραφηθεί, για να το αποτρέψετε. Αλλά μπορεί να περάσετε  μια λοίμωξη ακόμη και αν παίρνετε αντιβιοτικά.

Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης στα ούρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πόνο ή αίσθημα καψίματος όταν ουρείτε
    • σκοτεινά ή θολά ούρα με έντονη μυρωδιά
    • πρέπει να ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο
    • πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα

Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό.

Περίπου 3 στους 100 άνδρες (τρία τοις εκατό), που έχουν υποβληθεί σε βιοψία TRUS, περνούν μια πιο σοβαρή λοίμωξη που απαιτεί να πάνε άμεσα στο νοσοκομείο. Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στο αίμα σας, μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Αυτό ονομάζεται σήψη. Τα συμπτώματα της σήψης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
  • ρίγος
  • ταχυπαλμία
  • ταχύπνοια
  • σύγχυση ή αλλαγές στη συμπεριφορά.

Εάν έχετε συμπτώματα σήψης, μεταβείτε αμέσως στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου σας.

Οξεία επίσχεση ούρων

Ένας μικρός αριθμός ανδρών διαπιστώνουν ότι ξαφνικά δεν μπορούν να ουρήσουν μετά από βιοψία – αυτό ονομάζεται οξεία επίσχεση ούρων. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιοψία μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του προστάτη, καθιστώντας δύσκολη την ούρηση.

Σεξουαλικά προβλήματα μετά τη βιοψία προστάτη

Μπορείτε να αυνανιστείτε και να κάνετε σεξ μετά από βιοψία. Εάν έχετε αίμα στο σπέρμα σας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε προφυλακτικό έως ότου σταματήσει η αιμορραγία.

Ένας μικρός αριθμός ανδρών έχει προβλήματα να διατηρήσει μια στύση (στυτική δυσλειτουργία) μετά από τη βιοψία. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τα νεύρα που ελέγχουν τις στύσεις καταστραφούν κατά τη διάρκεια της βιοψίας. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο και θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, συνήθως εντός δύο μηνών.

Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος, διαθέτει πολυετή εμπειρία στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση παθήσεων του προστάτη. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη βιοψία προστάτη, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.