Ουρητηρολιθοτριψία laser

Ουρητηρολιθοτριψία laser

Η ουρητηρολιθοτριψία laser αποτελεί τη σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της λιθίασης του ουρητήρα. Η χρήση της ουρητηρολιθοτριψίας laser παρέχει έναν προηγμένο τρόπο αντιμετώπισης, αντικαθιστώντας την παλαιότερη ανοιχτή χειρουργική μέθοδο.

Τι είναι η ουρητηρολιθοτριψία laser;

Η ουρητηρολιθίαση (λιθίαση του ουρητήρα) είναι μία πάθηση κατά την οποία σχηματίζονται λίθοι στο νεφρό (80% των περιπτώσεων), οι οποίοι καταλήγουν στον ουρητήρα. Στην περίπτωση δε που οι λίθοι είναι άνω των 4-5mm, μπορεί να προκληθεί απόφραξη. Παραταύτα, η λιθίαση του ουρητήρα μπορεί να δημιουργηθεί και από τη στάση των ούρων, λόγω της ύπαρξης στένωσης ή φλεγμονής στην περιοχή.

Έτσι, η ουρητηρολιθοτριψία laser αποτελεί τη σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης της ουρητηρολιθίασης. Η ουρητηρολιθοτριψία laser  είναι μία ενδοσκοπική επέμβαση που αποβλέπει στη θλίψη και απομάκρυνση των λίθων που έχουν αναπτυχθεί στον ουρητήρα. Η ενδοσκοπική ουρητηρολιθοτριψία laser διεξάγεται μέσω της χρήσης ενός μακρύ και λεπτού εργαλείου, του ουρητηροσκόπιο, το οποίο προωθείται στον ουρητήρα διαμέσου της ουρήθρας. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η θραύση και συνάμα απομάκρυνση των λίθων. 

Σε ποιους απευθύνεται η ουρητηριλιθοτριψία laser;

Η ουρητηριλιθοτριψία laser εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα της λιθίασης του ουρητήρα γίνονται ολοένα και πιο αισθητά, οδηγώντας στην εμφάνιση επιπλοκών. Η ουρητηριλιθοτριψία laser απευθύνεται στους ασθενείς όπου εμφανίζουν :

 • οξύ πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης
 • συχνοουρία ή επιτακτική ούρηση
 • δυσκολία στην ούρηση
 • τάση για εμετό
 • πάρεση εντέρου
 • απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος
 • λοιμώξεις

Συνεπώς, η ουρητηρολιθοτριψία laser αποτελεί μία άμεση θεραπεία αφαίρεσης των λίθων του ουρητήρα, η οποία φέρει άμεσα αποτελέσματα. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που προκαλεί η ουρητηρολιθίαση, καθώς είναι η ασφαλέστερη μέθοδος αντιμετώπισης της πάθησης. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της λιθίασης του ουρητήρα πρέπει να πραγματοποιείται άμεσα από έναν εξειδικευμένος Χειρουργό Ουρολόγο.

Πώς διεξάγεται η ενδοσκοπική ουρητηρολιθοτριψία laser ;

Η ουρητηρολιθοτριψία laser απαιτεί ολική αναισθησία. Ο Χειρουργός Ουρολόγος μέσω της χρήσης ενός εύκαμπτου οργάνου, του ουρητηροσκοπίου εισέρχεται εντός του ουρητήρα, διαμέσου της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστη. Το ουρητηροσκόπιο δίνει τη δυνατότητα πλήρης απεικόνισης ολόκληρου του ουροποιητικού συστήματος και του σημείου όπου βρίσκεται ο λίθος. Μέσα από το ουρητηροσκόπιο εισέρχονται οι ειδικοί λιθοτρίπτες laser, οι οποίοι θλίβουν τον λίθο. Στη συνέχεια, με ειδικές λαβίδες συλλέγονται τα θρύμματα, τα οποία αφαιρούνται. Με την ολοκλήρωση της επέμβασης τοποθετείται ένας καθετήρας στην κύστη και ένας ουρητηρικός καθετήρας (pig-tail).

Ποια είναι η μετεγχειρητική διαδικασία ;

Αρχικά, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως πριν από την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να έχει ακολουθήσει με συνέπεια τις οδηγίες του ιατρού, μαζί με τη διακοπή οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής και την 8ωρη νηστεία. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής παραμένει για μία μέρα στο νοσοκομείο και εξέρχεται κανονικά την επόμενη ημέρα, όπου θα πρέπει να ακολουθήσει τις παρακάτω οδηγίες:

 • καθημερινή λήψη αντιβίωσης
 • κατανάλωση πολλών υγρών (1500-200ml ημερησίως)
 • διακοπή έντονης σωματικής άσκησης για 1 εβδομάδα
 • χρήση παυσίπονων στην περίπτωση που εκδηλωθεί πόνος

Είναι αναμενόμενο και απολύτως φυσιολογικό μετά την επέμβαση ο ασθενής να αισθανθεί για κάποιες μέρες, ελαφρύ πόνο, αίσθημα καύσου ή συχνοουρία. Τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά, καθώς επέρχεται πλήρης ανάρρωση.

Ποια πλεονεκτήματα φέρει η ουρητηρολιθοτριψία laser;

Η ουρητηρολιθοτριψία μέσω της χρήσης laser αποτελεί μία επαναστατική μέθοδος θεραπείας της λιθίασης του ουρητήρα με τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας έναντι άλλων μεθόδων. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα τις μεθόδου είναι :

 • ανυπαρξία τομής
 • 95%-98% ποσοστό επιτυχίας
 • μηδαμινή πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών
 • στοχευμένη θλίψη του λίθου, χωρίς να επηρεάζονται οι γύρω ιστοί
 • γρήγορη ανάρρωση
 • άμεση επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες

Η ουρητηρολιθοτριψία laser είναι ευρέως γνωστή και αποδεδειγμένα αποτελεί την ιδανικότερη θεραπεία αντιμετώπισης της λιθίασης του ουρητήρα. Ωστόσο, η επιτυχία της ουρητηρολιθοτριψίας laser σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία και τις γνώσεις του ιατρού. Ο Χειρουργός Ουρολόγος, Δρ. Χρήστος Αντωνόπουλος βρίσκεται στη διάθεση σας για να σας απαντήσει οποιαδήποτε απορία έχετε για τη διαδικασία αντιμετώπισης της λιθίασης του ουρητήρα. Επικοινωνήστε μαζί του για να κλείσετε άμεσα ραντεβού.