Κονδυλώματα

Τι είναι τα κονδυλώματα γεννητικών οργάνων;

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Εμφανίζεται εξωτερικά στα γεννητικά όργανα, στην πρωκτική περιοχή, εσωτερικά στον κόλπο ή στον τράχηλο και στην ουρήθρα.

Πώς είναι τα κονδυλώματα και ποια συμπτώματα προκαλούν;

Η  δερματική βλάβη είναι συνήθως ανυψωμένη και ροζ. Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι μικρά ή μεγάλα σε μέγεθος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική ή να προκαλέσει κνησμό, κάψιμο, πόνο κατά τη διάρκεια της επαφής ή συχνή ούρηση. Σε πιο προχωρημένα στάδια ένα σύμπτωμα των κονδυλωμάτων μπορεί να είναι και η αιμορραγία από τις δερματικές βλάβες.

Περιγραφή

Περίπου μισό εκατομμύριο νέες περιπτώσεις κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Τεχνικά γνωστή ως condyloma acuminata, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι μικρές αναπτύξεις. Μερικές φορές μοιάζουν με κουνουπίδι και εμφανίζονται κοντά στα γεννητικά όργανα. Τα  κονδυλώματα γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV). Σε όλο τον κόσμο, ο HPV είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών (ΣΜΝ). Σχετικά με τους τύπους του ιού HPV,για την εκδήλωση κονδυλωμάτων ευθύνεται ο τύπος 6 και 11.

Το ίδιο το κονδύλωμα είναι στην πραγματικότητα η «κορυφή ενός παγόβουνου», καθώς ο ιός κρύβεται σε κύτταρα του φυσιολογικού δέρματος, και πιθανώς και σε άλλες ουρογεννητικές περιοχές.

Η ιογενής φύση της πάθησης έχει, επίσης, σημαντικές επιπτώσεις στη μετάδοση και τη θεραπεία. Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι άνθρωποι, που φιλοξενούν τον ιό δεν το γνωρίζουν. Ο ιός μπορεί να μολύνει κύτταρα, αλλά να μην προκαλεί κονδυλώματα για πολλά χρόνια. Όμως, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται,  εκρήγνυται σε ορατές βλάβες. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο ασθενής μεταδίδει τον ιό, ακόμη και αν δεν έχει εμφανίσει βλάβες ορατές με γυμνό μάτι.

Τι αντίκτυπο έχει η εκδήλωση κονδυλωμάτων στην ψυχολογία των ασθενών;

Λόγω της θέσης του κονδυλώματος και του σεξουαλικού τρόπου μετάδοσης, μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να προκαλέσουν ακραίες ψυχολογικές αναταραχές και εκείνοι που έχουν κονδυλώματα συχνά νιώθουν αμήχανοι, θυμωμένοι, ακόμη και ένοχοι.

Κονδυλώματα και HPV

Η ανησυχία για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων έχει αυξηθεί λόγω της συσχέτισης μεταξύ του HPV και των καρκίνων των γεννητικών οργάνων. Όποιος έχει κάνει σεξ, κινδυνεύει να μολυνθεί από τον ιό HPV.

Ο ιός φαίνεται να προκαλεί ορατές βλάβες, όταν καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ασθένειας (ιδιαίτερα άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών) ή από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως η χημειοθεραπεία ή τα φάρμακα για την πρόληψη της απόρριψης μιας μεταμόσχευσης οργάνου.

Οι ανεπάρκειες του φολικού οξέος και της βιταμίνης Α μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο διπλά, εν μέρει, επειδή τα υποπροϊόντα νικοτίνης προσβάλλουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον τράχηλο.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης των κονδυλωμάτων;

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εξαπλώνονται μέσω της σεξουαλικής επαφής με έναν μολυσμένο σύντροφο και είναι πολύ μεταδοτικά. Εμφανίζονται συχνά εντός τριών μηνών από την επαφή. Τα προφυλακτικά μπορούν να βοηθήσουν, όμως η χρήση προφυλακτικού δεν μπορεί να διασφαλίσει ολοκληρωτική προστασία.

Αν και πρέπει να μάθουμε πολλά για το πώς εξελίσσεται ο ιός του θηλώματος, οι γιατροί παρατήρησαν ότι το ζεστό, υγρό περιβάλλον στην περιοχή των γεννητικών οργάνων φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Οι εστίες φαίνεται να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε ασθενείς με πτώση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Οι ασθενείς με ιστορικό κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους τύπους καρκίνου. Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος σχετίζεται με έως και το 90 τοις εκατό όλων των κακοηθειών του τραχήλου της μήτρας και πιστεύεται επίσης ότι μπορεί να παίζει ρόλο σε καρκίνους του κόλπου, του πρωκτού, του αιδοίου και του πέους.

Διάγνωση

Η εύρεση μιας ανάπτυξης που μοιάζει με κουνουπίδι στα γεννητικά όργανα είναι λόγος επίσκεψης σε έναν ιατρό. Μετά την κλινική εξέταση, μόνο ο θεράπων ιατρός μπορεί να πει εάν πρόκειται για κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων ή διαφορετικό είδος ανάπτυξης.

Ο επαγγελματίας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν τύπο μικροσκοπίου που ονομάζεται κολποσκόπιο, για να εξετάσει τον τράχηλο μιας γυναίκας για να δει εάν υπάρχουν εσωτερικές εστίες.

Ένα μη φυσιολογικό επίχρισμα Pap μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει λοίμωξη HPV του τραχήλου της μήτρας. Ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ άλλοι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του αιδοίου ή του πρωκτού. Με οποιοδήποτε μη φυσιολογικό επίχρισμα Pap, μια γυναίκα πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό της.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τα κονδυλώματα;

Τα άτομα με κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μπορούν να επιλέξουν μεταξύ πολλών θεραπευτικών σχημάτων, αλλά καμία δεν είναι η τέλεια θεραπεία. Επίσης, οι θεραπείες είναι αυστηρά εξατομικευμένες και ποικίλλουν πολύ στο κόστος.

Οι θεραπείες των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων εμπίπτουν σε τρεις κατηγορίες:

  • συνταγογραφούμενα τοπικά παρασκευάσματα που καταστρέφουν τον ιστό των κονδυλωμάτων.
  • χειρουργικές μέθοδοι που απομακρύνουν τον ιστό των κονδυλωμάτων
  • βιολογικές προσεγγίσεις που στοχεύουν τον ιό προκαλώντας την υποκείμενη κατάσταση.

Κάθε θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε μεμονωμένα κονδυλώματα και καμία δεν λαμβάνεται συστηματικά.

Καυτηριασμός κονδυλωμάτων

Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε τη σύγχρονη θεραπεία καυτηριασμού των κονδυλωμάτων . Ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων καταστρέφει άμεσα και αποτελεσματικά τις βλάβες, χάρη στην εφαρμογή ειδικής συσκευής μονοπολικής διαθερμοπηξίας. Για την πλήρη αντιμετώπισή τους συνήθως απαιτείται μόνο μία συνεδρία.

Ο χρόνος αποθεραπείας είναι 2-3 εβδομάδες. Επίσης,  με τον καυτηριασμό κονδυλωμάτων απαιτείται η εφαρμογή τοπικής αναισθησίας με χορήγηση λιδοκαϊνης (μέσω ένεσης).

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης θεραπείας ενέχει τον κίνδυνο  να δημιουργηθεί υπομελάγχρωση, δηλαδή το δέρμα τοπικά να είναι πιο ανοιχτόχρωμο. Επίσης, μετά τον καυστηριασμό μπορεί να εμφανιστεί κάποια ουλή. Στα θετικά που έχει ο καυτηριασμός κονδυλωμάτων είναι το άμεσο αποτέλεσμα, αλλά και το ότι η διαδικασία είναι πρακτικά αναίμακτη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κονδυλώματα, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Χειρουργό Ουρολόγο Χρήστο Αντωνόπουλο. Ο ιατρός εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες θεραπείες για την αντιμετώπιση τόσο των κονδυλωμάτων όσο και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.