Categories
Uncategorized

Λιθίαση ουροποιητικού: (Αιτίες και συμπτώματα)

Οι πέτρες στα νεφρά (ονομάζονται επίσης νεφρικοί λίθοι, νεφρολιθίαση ή ουρολιθίαση) είναι σκληρές εναποθέσεις από μέταλλα και άλατα που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά σας.

Η διατροφή, το υπερβολικό σωματικό βάρος, ορισμένες ιατρικές παθήσεις και ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα είναι από τις πολλές αιτίες των λίθων των νεφρών. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος – από τα νεφρά σας έως την ουροδόχο κύστη σας. Συχνά, οι πέτρες σχηματίζονται όταν τα ούρα συμπυκνωθούν, επιτρέποντας στα μεταλλικά στοιχεία να κρυσταλλοποιηθούν και να κολλήσουν μεταξύ τους.

Η διέλευση από πέτρες στα νεφρά μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη, αλλά οι πέτρες συνήθως δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη εάν αναγνωρίζονται εγκαίρως. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, μπορεί να μη χρειαστείτε τίποτα περισσότερο από το να πάρετε κάποιο ενδεδειγμένο φάρμακο για τον πόνο και να πιείτε πολύ νερό για να περάσετε μια πέτρα. Σε άλλες περιπτώσεις – για παράδειγμα, εάν οι πέτρες παραμείνουν στο ουροποιητικό σύστημα, σε συνέργεια με μία ουρολοίμωξη ή άλγους που δεν υφίεται – μπορεί να χρειαστεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει προληπτική θεραπεία για να μειώσετε τον κίνδυνο υποτροπής της πέτρας στα νεφρά εάν έχετε αυξημένο κίνδυνο να τις αναπτύξετε ξανά.

Συμπτώματα

Μια πέτρα στα νεφρά συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα έως ότου μετακινηθεί μέσα στο νεφρό σας ή περάσει στους ουρητήρες σας – τους σωλήνες που συνδέουν τα νεφρά με την ουροδόχο κύστη. Εάν εγκλοβιστεί στους ουρητήρες, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των ούρων και να προκαλέσει υδρονέφρωση .

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αντιμετωπίσετε αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

– Σοβαρός, έντονος πόνος στο πλάι και στην πλάτη, κάτω από τα πλευρά

– Πόνος που εκπέμπει στην κάτω κοιλιακή χώρα και στη βουβωνική χώρα

– Πόνος που έρχεται σε κύματα και κυμαίνεται σε ένταση

– Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Άλλα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Ροζ, κόκκινα ή καφέ ούρα

– Θολά ή δύσοσμα ούρα

– Μια επίμονη ανάγκη ούρησης, ούρηση πιο συχνά από το συνηθισμένο ή ούρηση σε μικρές ποσότητες

– Ναυτία και έμετος

– Πυρετός και ρίγη εάν υπάρχει λοίμωξη

Ο πόνος που προκαλείται από μια πέτρα στα νεφρά μπορεί να αλλάξει – για παράδειγμα, να αλλάζει σε διαφορετική τοποθεσία ή να αυξάνεται σε ένταση – καθώς η πέτρα κινείται μέσω του ουροποιητικού συστήματος.

Κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα που σας ανησυχούν!!

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε:

– Πόνος τόσο σοβαρός που δεν μπορείτε να καθίσετε ή να βρείτε μια άνετη θέση

– Πόνος που συνοδεύεται από ναυτία και έμετο

– Ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό και ρίγη

– Αίμα στα ούρα σας

– Δυσκολία στην ούρηση

Αιτίες

Οι πέτρες στα νεφρά συχνά δεν έχουν καμία συγκεκριμένη αιτία, αν και διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Τύποι λίθων στα νεφρά:

Η γνώση του τύπου της πέτρας στα νεφρά σας βοηθά στον προσδιορισμό της αιτίας της και μπορεί να δώσει ενδείξεις για το πώς να μειώσετε τον κίνδυνο υποτροπής. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κρατήσετε μία πέτρα , ώστε να μπορείτε να την στείλετε για χημική ανάλυση λίθου .

Οι τύποι των λίθων των νεφρών περιλαμβάνουν:

Λίθοι ασβεστίου. Οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά είναι πέτρες ασβεστίου, συνήθως με τη μορφή οξαλικού ασβεστίου. Το οξαλικό είναι μια ουσία που παράγεται καθημερινά από το ήπαρ σας ή απορροφάται από τη διατροφή σας. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς και ξηροί καρποί και σοκολάτα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά. Οι διατροφικοί παράγοντες, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D, η χειρουργική επέμβαση εντερικής παράκαμψης και διάφορες μεταβολικές διαταραχές μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση ασβεστίου ή οξαλικού στα ούρα.

Οι πέτρες ασβεστίου μπορούν επίσης να εμφανιστούν με τη μορφή φωσφορικού ασβεστίου. Αυτός ο τύπος πέτρας είναι πιο συχνός σε μεταβολικές καταστάσεις, όπως η νεφρική σωληνοειδής οξέωση. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ημικρανιών ή επιληπτικών κρίσεων.

Λίθοι στρουβίτη. Οι πέτρες στρουβίτη σχηματίζονται ως απάντηση σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτές οι πέτρες μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να γίνουν αρκετά μεγάλες, μερικές φορές με λίγα συμπτώματα ή χωρίς προειδοποίηση.

Λίθοι ουρικού οξέος. Οι πέτρες ουρικού οξέος μπορούν να σχηματιστούν σε άτομα που χάνουν πάρα πολύ υγρά λόγω χρόνιας διάρροιας ή δυσαπορρόφησης, εκείνων που τρώνε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σε άτομα με διαβήτη ή μεταβολικό σύνδρομο. Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο πέτρας ουρικού οξέος.

Λίθοι κυστίνης. Αυτές οι πέτρες σχηματίζονται σε άτομα με κληρονομική διαταραχή που ονομάζεται κυστινουρία, η οποία προκαλεί στα νεφρά έκκριση από ένα συγκεκριμένο αμινοξύ.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων στα νεφρά περιλαμβάνουν:

– Οικογενειακό ιστορικό. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας είχε πέτρες στα νεφρά, είναι πιθανότερο να αναπτύξετε και εσείς. Εάν είχατε ήδη μία ή περισσότερες πέτρες στα νεφρά, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης κι’ άλλης.

– Αφυδάτωση. Το να μην πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Οι άνθρωποι που ζουν σε ζεστά, ξηρά κλίματα και εκείνοι που ιδρώνουν πολύ μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλους.

– Ορισμένες δίαιτες. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, νάτριο (αλάτι) και ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων λίθων στα νεφρά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Η υπερβολική ποσότητα αλατιού στη διατροφή σας αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου που πρέπει να φιλτράρουν τα νεφρά σας και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

– Παχυσαρκία. Ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το μεγάλο μέγεθος της μέσης και η αύξηση βάρους έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά.

– Πεπτικές ασθένειες και χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή η χρόνια διάρροια μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην πεπτική διαδικασία που επηρεάζουν την απορρόφηση ασβεστίου και νερού, αυξάνοντας τις ποσότητες ουσιών που σχηματίζουν πέτρα στα ούρα σας.

– Άλλες ιατρικές παθήσεις όπως η νεφρική σωληναριακή οξέωση, η κυστινουρία, ο υπερπαραθυρεοειδισμός και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

– Ορισμένα συμπληρώματα και φάρμακα, όπως βιταμίνη C, συμπληρώματα διατροφής, καθαρτικά (όταν χρησιμοποιούνται υπερβολικά), αντιόξινα με βάση το ασβέστιο και ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ημικρανιών ή κατάθλιψης, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. 

Επικοινωνήστε μαζί μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *