Categories
Uncategorized

Ουροποιητικό Σύστημα και Προστασία

Τέσσερις στις δέκα γυναίκες και ένας στους δέκα άνδρες εκδηλώνουν έστω και μία φορά στη ζωή τους ουρολοίμωξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, ενώ πάνω από το 12% των ενηλίκων, εκ των οποίων το 65% είναι άνδρες, θα χρειαστεί να υποβληθεί έστω και μία φορά σε νεφρολιθίαση.

Ο ρόλος του ουροποιοιητικού συστήματος είναι να διηθεί το αίμα απ’ όλο το σώμα και να απομακρύνει τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες. Ενώ ρυθμίζει τον όγκο και την πίεση του αίματος, ελέγχει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών και των μεταβολιτών και ρυθμίζει το pH του αίματος.

Όμως, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι κάθε πιθανή βλάβη που θα υποστεί το ουροποιητικό σύστημα είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμη, γι’ αυτό και πρέπει να το προσέχουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Προσοχή στην κατάχρηση παυσίπονων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

Υπολογίζεται ότι το 1-3% των νέων κρουσμάτων χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας προκαλούνται από την κατάχρηση των αναλγητικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια λήψη ορισμένων παυσίπονων φαρμάκων, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις, ασκεί επιβλαβείς επιδράσεις στους ιστούς και τις δομές των νεφρών. Μάλιστα, ακόμα και μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να βλάψουν και να μειώσουν την παροχή αίματος στους νεφρούς. Ο κύριος υπαίτιος είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Γι’ αυτό το λόγο, αποφεύγετε να παίρνετε τακτικά αντιφλεγμονώδη και να μην υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δόση.

Όχι στην υπερκατανάλωση αλατιού

Έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι το 40% του άλατος που τρώμε προέρχεται από το ψωμί, ενώ σημαντικές ποσότητες άλατος περιέχουν όλα τα τρόφιμα και κυρίως τα τυποποιημένα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι βλάπτει τους νεφρούς, επειδή οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, υπάρχει ακόμα κι αν κάποιος δεν βάζει πολύ αλάτι στο φαγητό του, αλλά καταναλώνει πολλά έτοιμα φαγητά. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τρώτε σπιτικά φαγητά, περιορίζοντας το αλάτι στο ελάχιστο κατά το μαγείρεμα και ενισχύοντας τη γεύση τους με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Αποφυγή στην κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων

Εκτός από πολύ αλάτι (συχνά αναγράφεται στις συσκευασίες τους ως «νάτριο»), τα τυποποιημένα τρόφιμα συχνά περιέχουν και πολύ φώσφορο, ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς και στα οστά. Προσπαθήστε λοιπόν να ακολουθείτε τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, που περιέχει λιγοστά έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου.

Επαρκής πρόσληψη νερού

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για να αποβάλλει αποτελεσματικά το ουροποιητικό τα περιττά προϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία από τις ουρολοιμώξεις και από τις πέτρες στους νεφρούς ή στην κύστη. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε καθημερινά μπόλικο νερό.

Όχι στην υπερκατανάλωση κρέατος και ζωικών πρωτεϊνών

Οι ζωικές πρωτεΐνες παράγουν υψηλά επίπεδα οξέων στο αίμα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν οξέωση, μία κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί δεν μπορούν να απομακρύνουν τα οξέα αρκετά γρήγορα. Μολονότι, λοιπόν, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση όλων των ιστών του σώματος, η καθημερινή διατροφή πρέπει να εξισορροπείται με άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Λιγότερη κατανάλωση ζάχαρης

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη – και αυτές οι δύο παθήσεις αποτελούν τις κύριες αιτίες ανάπτυξης νεφρικής νόσου. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες όλων των τροφίμων, γιατί πολλά από αυτά περιέχουν «κρυφή» ζάχαρη.

Πείτε όχι στο κάπνισμα

Το κάπνισμα διπλασιάζει την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του νεφρού, ενώ οι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλεί το 30% των κρουσμάτων του στους άνδρες και το 25% στις γυναίκες. Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες των καρκίνων του ουροποιητικού και σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μισά κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται στο κάπνισμα.

Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η τακτική υπερκατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 4 ποτά την ημέρα) διπλασιάζει τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας. Αν μάλιστα το άτομο είναι ταυτοχρόνως καπνιστής τότε, κινδυνεύει ακόμα περισσότερο να εκδηλώσει νεφροπάθεια καθώς πενταπλασιάζονται οι πιθανότητές σε σχέση με όσους δεν πίνουν και δεν καπνίζουν.

Ελέγξτε την παχυσαρκία

Το περιττό βάρος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του νεφρού. Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν νεφροκυτταρικό καρκίνο, την πιο συχνή μορφή της νόσου.

Ξεχάστε την καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή σχετίζεται με την ανάπτυξη νεφροπάθειας και παχυσαρκίας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού. Αντιθέτως, η συστηματική φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης – δύο επιδράσεις που επιδρούν ευεργετικά στη νεφρική υγεία. Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο να κινήστε καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *