Ουρολογία

Η Ουρολογία είναι η χειρουργική ειδικότητα, που ασχολείται με τη διάγνωση, τον εντοπισμό και τη θεραπεία παθήσεων και διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και με το γεννητικό σύστημα του άρρενος. Οι διαταραχές που μπορεί να θεραπευτούν από ουρολόγους περιλαμβάνουν εκείνες που αφορούν τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Στους άρρενες, ένας ουρολόγος μπορεί επίσης να θεραπεύσει ασθένειες των όρχεων, της επιδιδυμίδας, των σπερματικών πόρων, των σπερματικών κυστιδίων, του προστάτη και του πέους. Το ουροποιητικό σύστημα είναι το σύστημα που δημιουργεί, αποθηκεύει και αφαιρεί τα ούρα από το σώμα. Οι ουρολόγοι μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε μέρος αυτού του συστήματος. Αυτό περιλαμβάνει: τα νεφρά, τα οποία είναι τα όργανα που φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα για να παράγουν ούρα οι ουρητήρες, οι οποίοι είναι οι σωλήνες μέσω των οποίων ρέουν τα ούρα από τα νεφρά προς την ουροδόχο κύστη ουροδόχος κύστη, η οποία είναι ο κοίλος σάκος που αποθηκεύει ούρα η ουρήθρα, η οποία είναι ο σωλήνας μέσω του οποίου τα ούρα ταξιδεύουν από την κύστη έξω από το σώμα Οι ουρολόγοι αντιμετωπίζουν επίσης όλα τα μέρη του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος. Το σύστημα αυτό αποτελείται από: πέος, το οποίο είναι το όργανο που απελευθερώνει ούρα και φέρει σπέρμα από το σώμα τον προστάτη, ο οποίος είναι ο αδένας κάτω από την ουροδόχο κύστη που προσθέτει υγρό στο σπέρμα για να παράγει σπέρμα όρχεις, τα οποία είναι τα δύο ωοειδή όργανα μέσα στο όσχεο που παράγουν το σπέρμα και προάγουν τη δημιουργία σημαντικών ορμονών.

ΠΟΙΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ; Οι ουρολόγοι αντιμετωπίζουν µια ευρεία ποικιλία καταστάσεων που επηρεάζουν το ουροποιητικό σύστημα και το αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα.

Στους άντρες, οι ουρολόγοι θεραπεύουν:

– Κακοήθειες της ουροδόχου κύστης, των νεφρών, του προστάτη, του πέους και των όρχεων

– Τη καλοήθη υπερτροφία του προστάτη (TURIS), Νεφρολιθίαση Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI)

– Τη στυτική δυσλειτουργία

– Τη δυσκολία στην επίτευξη

– Τη διατήρηση μιας στύσης Προστατίτιδα, η οποία είναι φλεγμονή του αδένα του προστάτη

– Κιρσοκήλη, ή διευρυμένες φλέβες στο όσχεο

– Υδροκήλη

– Φίμωση

– Βραχύς χαλινός

Στις γυναίκες, οι ουρολόγοι θεραπεύουν:

– Κακοήθειες της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και των ουρητήρων

– Την πρόπτωση της ουροδόχου κύστης ή κυστεοκήλη

– Διάμεση κυστίτιδα

– Νεφρολιθίαση

– Ακράτεια ούρων

– Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI).

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΟΥΡΟΛΟΓΟ;

– Αιματουρία Αυξημένο PSA Πρόληψη (Ετήσιος ουρολογικός έλεγχος σε κάθε άνδρα >50 ετών ή >45 ετών με θετικό οικογενειακό ιστορικό κακοηθειών του ουροποιητικού)

– Συχνή ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση

– Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στη λεκάνη ή στις πλευρές

– Πόνος ή κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης

– Δυσκολία στην ούρηση Αδύναμη ροή ούρων

– Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

– Ψηλαφητή μάζα στον όρχι

– Δυσκολία διατήρησης στύσης

Το πεδίο της ουρολογίας περιλαμβάνει την ιατρική αντιμετώπιση καταστάσεων και τη θεραπευτική προσέγγιση ασθενειών, τόσο παθολογικών όσο και χειρουργικών, οπού ο ιατρός καλύπτει όλο το φάσμα των έλαχιστα επεμβατικών τεχνικών για τη χειρουργική εξαίρεση τους. Παρέχεται από εξειδικευμένο ουρολόγο κατόπιν ραντεβού αλλαγή καθετήρα κατʼ οίκον και ουρολογική κλινική εξέταση.