Ρομποτική ουρολογία

Ρομποτική Ουρολογία – ποιά είναι τα πλεονεκτήματα;

Συνήθως ένας ασθενής που έχει υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή χρησιμοποιώντας το χειρουργικό σύστημα Da Vinci Xi HD μπορεί να περιμένει να φύγει από το νοσοκομείο σε μία έως δύο ημέρες και να επιστρέψει στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες εντός της εβδομάδας.

Η ριζική προστατεκτομή είναι η συχνότερη θεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Μέχρι πρόσφατα, η προστατεκτομή συνήθως γινόταν με μια τομή 10 έως 15 εκατοστών.  Αυτή η προσέγγιση συνήθως έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια αίματος, περισσότερο πόνο, μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο και μια μακρά και άβολη ανάρρωση.

Ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει το φημισμένο ρομπότ, Da Vinci Xi HD, Edition 2019, το μοναδικό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Στις ΗΠΑ, περίπου το 80% όλων των ριζικών προστατεκτομής εκτελούνται χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, όπου το ρομπότ αναπαράγει το χέρι του χειρουργού. Το σύστημα δεν είναι προγραμματισμένο και δεν είναι ικανό να λαμβάνει αποφάσεις, αλλά απαιτεί κάθε χειρουργικό βήμα να εκτελείται με ειδική καθοδήγηση. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε χιλιάδες επεμβάσεις παγκοσμίως.

Το σύστημα da Vinci επιτρέπει στο να χειριζόμαστε τα ρομποτικά όργανα σε ένα πλήρες φάσμα κινήσεων μετατρέποντας τις κινήσεις των χεριών του χειρουργού σε αντίστοιχες κινήσεις των χειρουργικών οργάνων μέσα στον ασθενή. Το ρομπότ da Vinci περιλαμβάνει την κονσόλα του χειρουργού και ένα χειρουργικό καλάθι.

Το χειρουργικό καλάθι χρησιμοποιεί έναν ρομποτικό βραχίονα για τον έλεγχο της ενδοσκοπικής κάμερας που παρέχει τρισδιάστατη όραση και τρεις ρομποτικούς βραχίονες για τον έλεγχο χειρουργικών εργαλείων. Βρίσκεται δίπλα στον ασθενή και επιτρέπει τη δυνατότητα περιστροφής των οργάνων με απαράμιλλη ακρίβεια και έλεγχο, χρησιμοποιώντας μόνο μερικές μικρές τομές.

Το ρομπότ απαιτεί μόνο τομές μικρότερες από 1 εκατοστά, σε σύγκριση με τομή έως 25 εκατοστά για μια παραδοσιακή ριζική προστατεκτομή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, νωρίτερη επιστροφή σε φυσιολογικές δραστηριότητες, λιγότερη απώλεια αίματος και μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης.

Το ρομπότ Da Vinci είναι μια καινοτόμος τεχνολογία που μας δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούμε σε δύσκολες καταλήξεις σε χαμηλότερες περιοχές της λεκάνης μέσω πολύ μικρών τομών.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ρομποτική προστατεκτομή Da Vinci Xi HD μπορεί να προσφέρει βελτιωμένο έλεγχο της κακοήθειας ,ταχύτερη επιστροφή στη δραστικότητα, την εγκυρότητα που επιτυγχάνεται με τη βελτιωμένη ακρίβεια του χειρουργού και την απαράμιλλη τρισδιάστατη οπτικοποίηση 3D. Τα νεύρα και τα αγγεία μεγεθύνονται 10-15 φορές δίνοντας στον χειρουργό περισσότερη ακρίβεια μειώνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους υπερβολικής απώλειας αίματος και πιθανής διασφάλισης των αγγειονευρωδών δεματίων .

Ρομποτική προστατεκτομή, Πλεονεκτήματα :

-Σημαντικά λιγότερος πόνος

-Λιγότερη απώλεια αίματος

-Λιγότερες ουλές ως χειρουργικές τομές όπου είναι σημαντικά μικρότερες σε σύγκριση με άλλες μεθόδους χειρουργικής του προστάτη

-Μικρότερος χρόνος νοσηλείας 1 ημέρας έναντι 7 ημερών στην ανοιχτή επέμβαση

-Ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες

-Ταχύτερη επιστροφή της εγκράτειας ούρων

-Ταχύτερη επιστροφή της σεξουαλικής λειτουργίας