TURis

Τι είναι η Turis Προστατεκτομή;

Είναι η συχνότερη επέμβαση που γίνεται παγκόσμια για τη θεραπεία της ΚΥΠ. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο συχνή χειρουργική θεραπεία για προστάτες όγκου  μέχρι 120-130 κεκ. Είναι η χειρουργική αφαίρεση δια μέσου της ουρήθρας (διουρηθρικά) ενός μέρους του προστάτη αδένα και συγκεκριμένα η μεταβατική ζώνη η όποια στην ΚΥΠ διογκώνεται και προκαλεί πίεση στην προστατική ουρήθρα και  κατ’ επέκταση απόφραξη κατά την ούρηση.

Η αφαίρεση γίνεται κόβοντας σε μικρά τμήματα το αδένωμα του προστάτη με ηλεκτρόδιο τύπου αγκύλης και τα κομμάτια αυτά αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση για πιθανή ανίχνευση κακοηθείας. Με την διαθερμία TURis διατίθεται ειδικό ηλεκτρόδιο τύπου μανιτάρι με το όποιο πραγματοποιούμε εξάχνωση του προστάτη για το τέλειο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα καθώς και για επεμβάσεις σε ασθενείς υψηλού κινδύνου υπό αντιπηκτική αγωγή. 

Πριν την  αφαίρεση, με εμφανή την απόφραξη της ουρήθρας 

Μετά την προστατεκτομή Turis

Μετά την επέμβαση παραμείνει το περιφερικό τμήμα του προστάτη το όποιο μπορεί στο μέλλον να παρουσιάσει κακοήθεια και για αυτόν τον λόγο η παρακολούθηση του προστάτη για την ανίχνευση παθολογίας του δεν σταματά ΠΟΤΕ.

Πλεονεκτήματα Turis Προστατεκτομής

  – Απουσία τομών (δεν υπάρχουν σημάδια)

  – Ελάχιστα επεμβατική (μηδενική ανάγκη μετάγγισης)

  – Δεν υπάρχει ανάγκη για νυχτερινή αποκλειστική παρακολούθηση του ασθενούς.

  – Μια ημέρα νοσηλεία

  – Αφαίρεση καθετήρα κατά την έξοδο ή την επομένη ημέρα

  – Απουσία ακράτειας (<0.5%)

  – Απουσία στυτικής δυσλειτουργίας (<0.5%)

  – Ταχεία επάνοδο στην εργασία και την φυσιολογική ζωή.

Προστατεκτομή Turis: Συχνές ερωτήσεις

Πότε πρέπει να γίνει προστατεκτομή Turis;

Για την προστατεκτομή Turis υπάρχουν απόλυτες και σχετικές ενδείξεις. Οι απόλυτες ενδείξεις που δείχνουν στον άνδρα σαν μονόδρομο το χειρουργείο είναι η επίσχεση των ούρων, οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, οι μη αντιμετωπίσιμες αιματουρίες, οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη και η νεφρική ανεπάρκεια.

Οι σχετικές ενδείξεις μπορεί να είναι κάποιες μορφολογικές αλλαγές στην ουροδόχο κύστη, τα εκκολπώματα ή απλά η επιδείνωση της συμπτωματολογίας στον άνδρα.

Ποια είναι η συνήθης προετοιμασία πριν το χειρουργείο;

  – Διακοπή συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής, όπως αντιπηκτικά χάπια

  – Θεραπεία της ουρολοίμωξης

  – Το προηγούμενο βράδυ ξεκινάει μία ειδική προφυλακτική αγωγή

  – Ήπιος υποκλυσμός το προηγούμενο βράδυ

  – Μία δόση αντιβιοτικής αγωγής

Μετά την Turis προστατεκτομή υπάρχει ακράτεια ή επηρεάζεται η στύση;

Η διουρηθρική προστατεκτομή Turis πραγματοποιείται λόγω υπερτροφίας του προστάτη. Συνεπώς δεν σχετίζεται με την ακράτεια, η οποία είναι εκδήλωση της ριζικής αφαίρεσης του προστάτη. Η πιθανότητα ο άντρας να εμφανίσει ακράτεια είναι ελάχιστη και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εμπειρία του χειρουργού.

Επιπλέον, η προστατεκτομή Turis δεν σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία είναι ένδειξη πάλι της ριζικής αφαίρεσης προστάτη λόγω καρκίνου. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, αναφέρουν μάλιστα βελτίωση της σεξουαλικής τους υγείας και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το σπέρμα μετά την επέμβαση θα είναι επαρκές για τεκνοποίηση;

Σε συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς που υποβάλλονται στην διουρηθρική προστατεκτομή βρίσκονται σε ηλικία που έχουν ήδη κάνει οικογένεια. Μετά την εγχείρηση ο άντρας θα παράγει σπέρμα αλλά δεν θα το βλέπει, δεν θα παρουσιάζει δηλαδή εκσπερμάτιση. Συνεπώς αν το θέλει, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να τεκνοποιήσει.

Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για να υποβληθούν στη μέθοδο Turis;

Εφαρμόζεται σε όλους τους άνδρες. Σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που φέρουν μόνιμο καθετήρα folley τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και το πρόβλημα της υπερτροφίας λύνεται οριστικά.